"Анонимно присъствие" на Станислава Иванова в галерия Васка Емануилова, София

11.05.2018
Снимка 1

Галерия Васка Емануилова

представя

Анонимно присъствие

Станислава Иванова

16 май 2018 – 10 юни 2018

Откриване: 16 май 2018, сряда, 18.00 часа

 

Изложбата на Станислава Иванова е визуално изследване на скулптурите в Парк Заимов. Художничката се занимава с различните пластове на памет и поставя въпроса как обектите на изкуството присъстват във възприятията и въображението на хората в парка. Работите представляват обекти, инсталации с текст и рисунки, документи, фотографии, анкети и части от интервюта. Какво помни градът и как социалните процеси намират визуално отражение върху обектите на изкуството в него, са централни въпроси в изложбата.

Виждайки картата на София като голямо и чисто огледало в работата си „Res” (2016), Станислава се интересува от преминаващите образи, които приплъзват върху огледалната повърхност и оставят свой моментен образ. Подобен тип „сцена”, на която хората намират поле за изява на своите емоционални моментни реакции, представляват и скулптурите в Парк Заимов. Те стоят безмълвно, без обозначителни табели, информация за авторите или други възможни канали за комуникация с посетителите на парка и се превръщат в бели платна, върху които хората „рисуват”. По какъв начин тази реакция добавя или отнема стойността на самите произведения е въпрос, който авторката изследва визуално в серията от фотографии „Добавена стойност” (2017).

Градското пространство неизменно съдържа пластове от различни времена и памет. За тях говорят не само обектите, които са останали в него, но и онези, които времето е заличило, разрушило или забравило. Как може да се реставрира тази памет, какво носи тя и каква е ролята на художника в този процес, са теми, с които се свързва инсталацията „- 2” (2016–2017). Инсталацията съчетава документален, социален и художествен подход на изследване на произведението „Леяр” на Величко Илиев в Парк Заимов, като обхваща и активното действие по възстановяване на липсващите части от скулптурата.

Изложбата на Станислава Иванова поставя проблеми, които са все по-актуални в динамичното развитие на градската среда в София, като комуникацията на изкуството в града и отношението към културното наследство. В рамките на представянето в галерия „Васка Емануилова” ще се осъществи и инициативата „Гражданско действие”. Част от пространството на галерията ще бъде оставено като бяла стена, очакваща спонтанните реакции на публиката.

Накратко за автора

Станислава Иванова (р.1992) живее и работи в София. Тя завършва Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София, България, в специалност "Живопис". Завършва Националната художествена академия в София, България, специалност "Керамика" в степен бакалавър през 2015 и магистър през 2016 г. През 2013 г. учи във Висшия институт за художествени индустрии (ISIA) Фаенца, Италия, а през 2016–2017 г. в Университета за художествен и промишлен дизайн (Kunstuniversität Linz) в Линц, Австрия. Станислава участва два пъти – през 2016 и 2017 г., в програмата за съвременна скулптура и архитектура „Опити” на галерия „Васка Емануилова”. „Анонимно присъствие” е нейната първа самостоятелна изложба.

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.