"Мастилени петна" на Веско Стайн в Старинен Пловдив

12.05.2018
Снимка 1

Галерия ХебросАрт

представя

Мастилени петна

Веско Стайн

Откриване: 17 май 2018 от 18.00 часа

Хотел-ресторант Хеброс, Старият град, Пловдив

ул. Константин Стоилов 51 а

 


Веско Стайн е отчасти име, отчасти творчески псевдоним. Съвсем по станимашки с леко намигване, щедро чувство за ирония и самоирония, този асеновградски художник е всъщност отдавна познат и на пловдивската публика, но за пръв път се представя с цялостна самостоятелна експозиция. Ще го видите във всичките му превъплъщения - като майстор на носталгичния градски пейзаж, като своеобразен наивист, хванал сочните асеновградски кокони в неочаквани пози, като актов живописец, чиито модели са палави, но анонимни под карнавалните си шапки. Експериментира с различни живописни и графични техники. Това, което за някои зрители е непознато, са рисунките в древния източен стил ШАН-ШУЙ - планина-вода. В тях той е сериозен, вглъбен и лаконичен. Тези пейзажни рисунки са почти черно-бели, монохромни, с внезапни акценти в ярко червено, виолетово и златно - най-царствените багри. И точно според правилата на шан-шуй човешко присъствие няма, то е заменено от убежището на мъдреца - храмът или портата към него. Леки като дъх, изящни и поетични, те носят духа на Асеновград, българският Йерусалим, съчетал планина и вода под крилото на Бога.

Гостите на изложбата ще могат да дегустират деликатните вина на винарска изба Свети Георги. Винарска изба Свети Георги е основана през 1936 година от Георги Калапотлиев. Избата е възстановена през 2002 година от неговите внуци. 
Произвежда ограничени количества натурални вина по стара технология от собствени лозя, намиращи се в района на с. Първенец от сортовете: Мавруд, Резекия и Хамбургски мискет. Плодовите вина от малини и боровинки са любими на дамите, а ние сме пробвали и от череши и вярвайте, вкусът е изкушаващ! 

Очакваме Ви!

 

Информация: Таня Банкова, галерия ХебросАрт

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.