"Преминаващото през мен, преминавам през него" на Кирил Кузманов в галерия Структура, София

24.05.2018
Снимка 1

Галерия Структура представя

КИРИЛ КУЗМАНОВ

Преминаващото през мен, преминавам през него 

Откриване: 29 май 2018, вторник, 19-21 часа

 

Работата е част от „Неопитомим е вятърът” (2008-) – независим проект на художника Кирил Кузманов, чиято първа част приключва през април 2010 г. Художникът предприема единадесетмесечно пътуване по суша, преминаващо през отдалечени и урбанизирани райони на Турция, Република Киргизстан, Република Казахстан, Руската федерация, Република Алтай, Монголия, Китай, Тибет, Непал, Кралство Ло Мантанг, Индия и Кашмир.

Кирил Кузманов специално адаптира произведението за пространството на галерия Структура. Голямоформатната фотография (458 х 780 см), отпечатана върху текстил, задвижвана посредством автоматизиран корниз, препокрива витрините на галерията към улицата, а цифрово управление в константен ритъм сменя гледките и контекстите. Снимката е направена от автора в Непалските Хималаи. Екзотиката на изображението не се вписва в нито една от двете реалности – тази на изложбеното пространство и тази на живота навън. То е буфер, но и предизвикателство, което прави контраста още по-видим.

Галерия Структура

се намира на характерно място. Непосредствено срещу товарната рампа на Централна поща, от която хиляди писма и колети поемат по пътя си, тя предлага друг тип пътешествие – както в света на автора, така и в пространството и времето между „тук” и „там”. Проектът на Кирил Кузманов надхвърля конкретното място и дадените обстоятелства и говори за света като комплексно и доста често нелеко място за обитаване, в което пресичането е възможно само през преминаването.

Накратко за автора

Кирил Кузманов (р. 1981) е роден в София. От 2014 живее в Лондон. Завършва скулптура в Националната художествена академия, София. Носител е на различни награди и стипендии. През 2006 печели голямата награда в конкурса за Млади художници, критици и куратори на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. Носител на наградата БАЗА за 2013. Сред важните му изложби са: „Сладолед и авиация” (2014–), галерия Райко Алексиев, София 2017; „Мъртва глава” (2008-2010), галерия „Васка Емануилова, София, както и проекти, свързани с конкретни локации: „Неопитомим е вятърът” (2008-); „Проект 0”(2010-2014) Капана, Пловдив; „Под трафика” (2011) и „Издишай” (2008-2011).

 

Наименование на творбата:

Кирил Кузманов. „Неопитомим е вятърът” (2008-) 

 

Информация: Зоя Петрова, галерия "Структура", София

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.