СЪБОТЕН ЛИТЕРАТУРЕН BOX с Денчо Владимиров: "Финансови премеждия"

26.05.2018
Снимка 1

 

Писателят на гражданска тема

 

Изпращам реплика по конкретен  див повод. Реагирам и като журналист, и като писател, и като българин, останал храбро в тази страна на доизживяване. (Д.В.)

 

Човек в България и с една мижава пенсия да я кара, пак на всяка крачка го дебнат финансови вълнения и премеждия.

На няколко пъти съм виждал по пазарите зарзаватчийките да шашкат  клиенти като не им приемат банкнота, затова че й се изтрила лъскавата лентичка.

- Ама как, бе госпожо, тези пет лева ми са останали от пенсийката, оттам я имам, от пощата съм я получил...-  обяснява хванатият в "нарушение"  побелял мъж.

- Не ме интересува произходът на банкнотата, господине, за мен тя не е редовна, няма да ми я вземат никъде после. - казва важно зарзаватчийката и отсича. - Ще платиш ли с редовна банкнота или няма? Опашката чака!

- Ама това ми са последните пет лева! - само дето не проплаква пенсионерът - Утре ще взема новата пенсийка...

- Е, ела тогава утре да пазаруваш. А сега остави торбичката с доматите обратно. - заключава тържествуваща зарзаватчийката.

На няколко пъти такива сюжети съм наблюдавал и в супермаркетите в Пловдив. Опитвал съм да "адвокатствам" на "нарушителите" като обяснявах  на продавачките, че приносителят на старата "нередовна банкнота" с нищо не е виновен затова, че такава са му върнали отнякъде. Нищо не помагаше.

Докато и на мен ми се случи това чудо.

В магазин на една триумфираща търговска верига в Пловдив дамата от касата отказа да ми приеме банкнотата от 5 лева, затуй че била с поизтъркана  защитна лентичка.

Отначало даже се засмях. Обясних, че току що са ми върнали тази банкнота  от пощата. Плащах си тока. А може да са ми я върнали от касата на мобилен оператор, и там плащах.

- Да сте гледали, бе господине, какво ви връщат!

- А какво да я правя сега тази банкнота?

- Ще ви я сменят в банката! Там са длъжни! Аз не мога да приема такава банкнота!

Около мен на касата се получи оживление. Имаше деца, които ме гледаха  уплашено, бяха ме помислили за фалшификатор. Гледали по телевизията  такъв филм.

Клиент поиска да види банкнотата и каза, че е редовна, номерата й от двете страни, лявата и дясната половини, са били едни и същи, значи не съм я фалшифицирал!

Клиентка огледа също банкнотата и поклати глава:

- Наистина защитната лента е поизтрита, да не сте се къпали с банкнотата, бе другарю, пардон, господине?

- Господине, и на мен и на мои приятели често се случва да не ни приемат банкнотите, такива пари прави държавата ни, върти ги в обръщение, докато не се скъсат съвсем. Особено двулевките. Спасението е в банките! Там ще ви я сменят. - посъветва ме патил клиент и аз капитулирах.

На другия ден започнах да обхождам банките в Пловдив, но никъде не ми сменяха изтърканата банкнота, защото били... търговски банки. Можело само в държавна банка!

Имах далечен спомен за това къде се намираше някога държавната  пловдивска банка и се озовах пред нея. Наложи се дълго да изчакам  служителката по смяна на банкнотите да се върне от обедна почивка, май и с аеробика.

На влизане ме проверяваха щателно с някакъв портал като на летище и целият сканиран застанах пред гишето за смяна на банкноти.

Поискаха ми личната карта и служителката високо извика :

- Ха, ама вие и друг път сте идвали тук? Какво сте сменяли?

За щастие се сетих,че тук бях сменил преди години цял буркан стотинки, по една и две, които никъде не ми вземаха обратно в магазините и гишетата за ток, вода и прочие.

Обясних това на банкерката. Тя дълго вписва отново данните ми като на сменящ банкноти и монети клиент.

И ми поиска 60 стотинки такса за подмяната на петте лева !

Отново велика изненада! Оказа се, че в сградата на някогашната държавна банка сега извършва дейност финансова институция от друг тип, която сменяла такива повредени пари като моята банкнота, но само срещу такса!

И единствено без такса сменяли банкноти в БНБ!

И както ме уведоми вежливо охранителят, такава банка имало в столицата! Ако искам, може там да ми сменят петте лева - без такса? Почувствах се в ситуация като Хамлет – да бъда или да не бъда!?

- Какво избирате?- попита твърдо банкерката и аз взех решение. Как няма да хващам сега влак или автобус, за да ми сменят старата банкнота в столицата, за път щях да дам около петдесет пъти повече пари.

И така срещу четири лева и четиридесет стотинки получих нова българска банкнота от пет… лева!

Помислих се: не ли е това държавен рекет, ограбване ? Не ли е това гавра на страна на печатащата нетрайни банкноти държава към гражданите й?

За друг път обаче вече знам.

Служил съм войник и затова се сетих за старото казармено правило - ако ти изчезне в спалното помещение войнишкия чаршаф, ти присвояваш чаршаф от съседа по легло, той на свой ред от друг, и така до края на света.

Та така и може би ще направя, ако отново ми пробутат стара поизтъркана банкнота някъде по пазарите или пощите - и аз на свой ред ще я пробутвам, поне до времето, когато българската ни държава започне да прави парите си с качествена трайна защита и да изтегля овреме от обръщение старите взели-дали банкноти.

За да не се стига до гавра като описаната.

Съмнявам се дали в САЩ на някой клиент са му върнали доларова банкнота, затова че в пицарията му я върнали изтъркана?

Абе все ги гоним американците и все не ги настигаме. Като хоризонта са.

 

Илюстрация: © Георги Чепилев

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.