Николай Добрев с картини, вдъхновени от морето, в галерия Аспект - Пловдив

27.05.2018
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Николай Добрев

изложба живопис

30 май 2018 – 12 юни 2018 

Откриване: 30 май 2018 от 18.00 часа

 

На 30 май галерия „Аспект“ представя третата самостоятелна изложба на Николай Добрев – художника, който живее далеч от морето, в Ловеч, но черпи вдъхновение от необятното синьо на Черно и Бяло море и градчетата по крайбрежието им.

Той е класически пейзажист, зад всички негови картини стоят рисунки, които художникът прави по време на многобройните посещения на любимите си места, много често като участник в пленери. Планината и морето имат почти равностойно място в живописта му, но авторът признава, че морето крие за него специална магия.

В настоящата изложба на Николай Добрев са включени 29 картини с преобладаващо морски сюжети. Любимите му малки градчета носят един романтично-носталгичен ореол, в градските пейзажи особено място заема архитектурата, красивите стари къщи, които често променят облика си заради човешка намеса.

Освен любимите Балчик и Созопол, върху платната оживяват живописни кътчета от Варвара, Кавала и Керамоти. Интересни от композиционна и живописна гледна точка са картините, уловили специфични детайли – яркоцветните гръцки столове, тъмнолилавата сладост на смокинята на фона на зелената свежест на смокиново листо.

Разкривените и запуснати къщи съжителстват с очарователни улични кучета, които гледат с големи тъжни очи от платната, посветени на българското село. И всичко тава поднесено с финеса на отличен рисувач и фин живописец, върху чиито платна господстват всички възможни нюанси на любимото му синьо.

Изложбата на Николай Добрев може да бъде видяна в галерия „Аспект“ от 30 май до 12 юни.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.