Георги Чепилев: "Изпод праха на забравата"

10.06.2018
Снимка 1

"Изпод праха на забравата" - така е наименувана четвъртата колекцията от поп арт изложбата "Екселсиор" по случай Пловдив 2019, представяща формирането и развитието през вековете на българският комикс език.

 

Въведение към Колекция N 4

от изложбата "Екселсиор"

Сякаш е било преди векове: старите, които са виждали звезда, затрепкала с бяло сияние в мрачините на нашето минало и мигом изгаснала, не я помнят вече, а младите пък не са чували и дума за нея. Но се знае, че ако звездите на миналото не светят в пътищата на настоящето, губим пътя в непрогледната нощ на бъдещето.

Тази самотна звезда в българския небосклон е нашето комикс изкуство. Другаде, в места, където повече ценят духовните богатства и умеят да създават от тях народна съкровищница, не оставят да изчезне паметта, която е допринесла нещо в тази съкровищница. А зяпайки безгрижно художествените произведения на комикс изкуството: по кафенета, градини, у дома или в метрото и пр. хората учат културната си история, изграждат и укрепват народното си самочувствие, за да обогатят достойно и  културната история на човечеството.

Българските комикси са ограничени по обем, а по техника и жанрове следват скокове и напъни по ненормалния му път на развитие. Но отбелязват едно небивало разнообразие – в смисъл на любопитни опити за оригиналност и новаторство в областта на комикс грамотността. А това е многоценен бисер за  общата културна съкровищница на народите.

С настоящата колекция искам да покажа, че историята на българските комикси не е поредица от случайни направления и че нашите автори са строители на международен визуален език.

 

Фото: Архив на © Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.