Северно хартиено изкуство в Арт център Форум, София

28.05.2013
Снимка 1

Арт център Форум и Фондация Аматерас представят

София Хартиен Арт Фест 2013

изложба СЕВЕРНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО - 8 май 2013 - 2 юни 2013

На 8 май 2013 в залите на Арт център Форум на ул. Георг Вашингтон 24 официално се откри поредното издание на София Хартиен Арт Фест 2013 под патронажа на:
Н.Пр. Коре Янсон, посланик на Дания в Република България
Н.Пр. Харри Салми, посланик на Финландия в Република България
Н.Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия в Република България
Н.Пр. Хелена Пилсас Алин, посланик на Швеция в Република България
 
Проектът се реализира с Финансовата подкрепа на NORDIC CULTURE FUND и посолствата на Дания, Финландия, Норвегия и Швеция.
 
организатор и куратор на АМАТЕРАС фондация
 

 

ЕДИНСТВО В ИЗКУСТВОТО

Представяме Ви концепцията за трето издание на основания от нас, АМАТЕРАС ФОНДАЦИЯ, София Хартиен Арт Фест с ярки акценти през периода 24 април - 2юни.

Това трето издание на Феста ще поднесе на Софийската публика желани и очаквани с нетърпение събития. Проекта беше обявен от културните наблюдатели за предишните две години като едно от най-интересните форуми за изкуство, с ясната цел да станат традиция и емблематично събитие в кандидатурата на София за културна столица на Европа. Феста е уникален по рода си и няма друг подобен в Европа, което беше отразено в чуждестранни специализирани издания за съвременно изкуство и култура в редица други страни. Той е поливалентен и дава възможност на съжителство едновременно на традиция и новаторство, класика и експеримент, провокация и високи достижения. Широката му демократична платформа с екологичен нюанс го прави форум за изява на мултинационални, поливалентни, самостоятелни и групови изяви, без ограничение на религия, социален статус, раса и възраст. Проекта отправя хуманни, екологични, социални и духовни послания към съвременното общество и неговите проблеми. Вдъхновението, творчеството и ентусиазма са в хармония с високия професионализъм, новите достижения на човешката цивилизация и древните традиции от цял свят.

През 2013 отново най-представителния раздел, ще бъде Биеналето за Хартиено изкуство. През 2011 то представи в над 10 галерии и музеи експозиции на 120 автори от 30 държави. Показаните произведения предизвикаха невероятен интерес и сега очакванията за второто издание са още по-големи. Експозициите ще бъдат разпределени по национален или регионален принцип с цел показването на различните тенденции в определени географски райони или държави. Основната цел на Биеналето през 2013 е да представи огромното разнообразие на автори от цял свят и чрез изкуството да обедини човешките различия. Всички ние сме деца на нашата синя планета и даровете и ни дават възможност да изразим потребността си да създаваме красота и хармония. Особено важни са посланията към единство и баланс в световната картина на човешките взаимоотношения, където расовите и религиозни различия се стопяват чрез изкуството и ни правят по-добри. Хартията е едно от великите човешки открития и тя е нашата памет, тя е онази която запечатва всички наши мисли и мечти, тя е жива и мъдра, инспирираща ни към творчество и откровение.

Представянето на отделна държава като самостоятелна изложба дава специален акцент върху представеното изкуство и традиция и поставя фокус върху тенденциите в съвременното изкуство в тази страна. Изложбите представящи цели географски райони с включени автори от различни държави има по глобална цел надхвърляща характеристиките за всяка от страните. Това е особено характерно за страни от Европа, които от години имат обмен на артисти. Държавите от далечния изток като създатели на тази традиция имат своя характерна стилистика и ярко се отличават като изказ чрез това изкуство. Има страни за които това е почти непозната традиция, но има доста автори които достигат по свой личен път към това изкуство и го пречупват през призмата на своята култура. Всички тези възможни експозиции са парченца от световната карта на хартиеното изкуство, което запечатва дълбокия стремеж на хората към единство и изпраща послания към цялото човечество за съзидание и хармония.

Важни елементи ще бъдат трансформациите на градски пространства на София което обсъдихме с Асоциацията за развитие на София, метростанциите, вътрешният двор на Софийска Община, Ларгото и някои други непопулярни пространства.

Много важно място ще заеме и раздела свързан с младите артисти и учебните заведения по изкуства. По време на фестивала, ще дойдат много автори от цял свят, които се занимават с образование в това изкуство и са високи професионалисти, затова представянето и контакта на бъдещите млади артисти ще бъде особено важно. В това отношение извън пространствата на Художествената Академия, НАТФИЗ и училищата по изкуствата, в рамките на феста ще има допълнителни външни експозиции и инициативи, където младите автори да се представят с иновативни и експериментални решения, даващи основа за нови реализации.

Структурата на феста тази година в периода на неговото провеждане – 25 април - 2 юни 2012 е:
- АМАТЕРАС Ежегодна изложба за изкуство от хартия.
- Биенале за хартиено изкуство София
- Хартиена Арт Академия
- Хартиен Театър
- Мултимедия и кино експерименти – нов раздел
- Съпътстващи събития - провеждани в галерийните пространства и на открити места из столицата по време на Хартиения Арт Фест: Най – важното събитие е ХАРТИЕНАТА УЛИЦА в Нощта на музеите и галериите, уъркшопи, демонстрация на различни техники за хартиени произведения, състезания за деца и подрастващи, лекции и представяне на гостуващите автори и други.

В периода на София Хартиен Арт Фест 2013 важна концентрирана с енергия и висок имидж е НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ. Това е популярно събитие, което привлича огромен кръг от зрители. От огромно значение е представянето на всяка от експозиционните площи и оживяването им с експериментални форми и демонстрации. В рамките на феста ще има редица съпътстващи събития, които отговарят на широкия кръг почитатели на външни събития в градската среда, предизвикващи активното участие на публиката.


Куратор:
Даниела Тодорова, МА
Арт директор на
АМАТЕРАС Фондация

Информаията е от сайта на АМАТЕРАС фондация тук


 
Информацията е предоставена от:
г-жа Даниела Тодорова,  арт директор на АМАТЕРАС фондация
г-жа Ваня Атанасова, арт директор на Арт център Форум

снимки: архив Арт център Форум

подбор на текст и снимки: Ина Мирчева