"Животът е песен" на Алла Георгиева в галерия Структура, София

12.06.2018
Снимка 1

Галерия Структура представя

Алла Георгиева

"Животът е песен"

19 юни 2018 - 28 юли 2018

Откриване: 19 юни 2018, вторник, 19-21 часа

Куратор: Мария Василева


Художничката започва работата си върху проекта през 2012 г. Пътят до приключването му и решението да бъде споделен е дълъг, защото преминава през емоциите на най-дълбоките и лични драми.
 

Изложбата 

Живопис, обекти, фотографии и рисунки, бродирани на ръка (с конец и коса), разказва за страданието, раздялата, болката и любовта. Миналото нахлува с цялата си мощ през сбогуването с майката, което е и своеобразно сбогуване с важна част от живота. Настоящето поднася своите изненади, като подлага авторката на същите изпитания, отнели живота на най-близкия ѝ човек, като че ли да подчертае съдбовната обвързаност на двама души по напълно несправедлив начин – през обричащата болест.


Черните мисли и страхът от болестта, смъртта и раздялата – неразделна част от живота на всеки, Алла Георгиева „облича“ в ярки дрехи. Това не само са роклите на майката, свързани с детството и личния спомен, но и знак за това, че независимо от всичко животът продължава. Когато разбира, че ще оцелее, авторката решава да подписва работите си с псевдонима Alla Vitta.
 
Болестта като „внезапна спирка по пътя“ изправя човек срещу собствените му слабости и страхове. В случая мислите за смъртта са свързани и с тъгата по раздялата със света на изкуството. Не случайно няколко композиции са посветени на любими художници.
 
Много често творбите на Алла Георгиева споделят лични преживявания и опит. Собственият й образ се появява непрекъснато като своеобразен гарант за истинността на историите и достоверността на преживяното.

Изложбата е автопортрет на живота на авторката, но и портрет на тревогите и отношенията, които владеят всеки един от нас.

Накратко за автора

Алла Георгиева е родена през 1957 г. Харков, Украйна. 1980 завършва Художествено-промишления институт в родния си град. Живее в България от 1981 година. До 1992 работи предимно в областта на книжната илюстрация, дизайна, приложната графика, сатиричната живопис и карикатурата. От средата на 90-те се занимава активно със съвременно изкуство (инсталации, обекти, фотографии, пърформанс и др.).

Една от основателките на женската група „8-ми март“, както и от инициаторките на изложбите „Версията на Ерато“ (1997) и „Обсебване“ (1999).

Сред създалите на в. Прас-Прес.

Живее и работи в София.

 

Наименования на творбите:

  • Между (черно-бял дневник)
  • Аз и розата (черно-бял дневник)
  • Натюрморт
  • Мамини рокли 

 

Информация: Зоя Петрова, галерия "Структура", София

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.