Мария Донева: "Помощник за различни неща"

29.05.2013
Снимка 1

Мария Донева
„Перце от дим”, ИК "Жанет 45", ноември 2012

Оформление: Ина Бъчварова

Редактор: София Несторова

 

София Несторова: Стиховете на Мария Донева са... съхранена човечност. От едно стихотворение може да реставрираш любовта, от друго - милостта, от трето - радостта, от четвърто - възторга пред Сътворението... И така, докато получиш цялостен човек.

Ина Бъчварова: Снощи дочетох стиховете. Чудесни са, действат лечебно. Нито за момент не звучат фалшиво. Усещането е като за вълнено одеяло в студен ден. Толкова са талантливи и натъпкани с човечност, че имам чувството, че мога да ги пипна. Сякаш не са думи, а нещо материално и топло. Имаме късмет с такъв поет съвременник и пишещ на нашия език.

Доротея Табакова: …Но варих парче портокалова коричка в сиропа за баклавата и тя стана като стихотворение на Мария Донева!

Милен Русков: Мария е родена да бъде помощник, за различни неща. И по професията ù си личи… Рядко качество в леко свирепия свят. Слава Богу, че тук-там има и по някой такъв.

Юлиана Петрова: Харесвам Мария Донева, заради деликатното ù светоусещане и детска, неподправена искреност. Стиховете ù са крехки като играчки за елха.

Мария Канева: Стихотворенията на Мария Донева са като топъл пуловер, като лека лятна рокля, като обикновен ден, но истински ден със светлина, звуци, обувки и много въздух. Думата за това място, на което съм, докато съм с тях, е уют. Уютно е на всичко в мен, и на костите ми, и на ръцете ми, и на всички гънки на натъпканата ми по дупките душа, която излиза и почва да се разполага като царица...

 


 
ВИЗИТНА КАРТИЧКА
 

Мария Донева е родена в Стара Загора, завършила е Българска филология в СУ "Свети Климент Охридски". Автор е на книгите "Очи за красотата" (1989), "Сбогом на читателя" (1995), "Празнината мегу (между) нас" (Охрид) (2005), "Има страшно" (2005), "50 години старозагорско куклено изкуство" (2006), "Прикоткване на смисъла" (2009), "Меко слънце"(2010) и "Магазин за обли камъчета" (2011), „Перце от дим” (2013), „Заекът и неговата мечта” (2013).


Работи в Постоянния театър към Държавна психиатрична болница "Д-р Георги Кисьов" - Раднево, и като драматург в Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора. 

Блогът на Мария:  mdoneva.com.