С "Бележитите портрети на Надар" завършва Петия фестивал Фотофабрика в София

20.06.2018
Снимка 1

Националната галерия

и

Френският институт в България

представят

БЕЛЕЖИТИТЕ ПОРТРЕТИ НА НАДАР

21 юни 2018 – 26 август 2018

Откриване: 21 юни 2018, четвъртък, 18.00 часа

Двореца, пл. Княз Александър І

 

Четиридесет от най-добрите портрета на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар(1820-1910) ще бъдат представени пред българска публика. Между тях са портретите наСара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Изложбата се осъществява съвместно от Френския институт в България и Националната галерия в София, благодарение на престижния музей Jeude Paume в Париж, в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция. С това събитие завършва Петият фестивал „Фотофабрика“.

Накратко за автора

Гаспар-Феликс Турнашон, известен с псевдонима НАДАР, е роден в Париж на 6 април 1820. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясно  изразени социални идеали, той е първият фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки докрай своите идеи и вкусове. Записва името си в историята на фотографията като първият човек, направил въздушни снимки.

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още „фотографът на звездите ”. Експериментатор и забележителен артист, чиито портрети представляват Пантеон на епохата му.

За допълнителна информация:

Мария Конакчиева 0887 782 658

 

Бележитите портрети на Надар

Резолюцията на визуалния материал не трябва да надвишава 72 DPI за интернет сайтовете.

Тези визуални материали са освободени от права за пресата единствено в рамките и по време на изложбата.

Легенда и задължително упоменаване на визуални материали за пресата:

01       Виктор Юго, без дата
02       Сара Бернар, 1860-1865
04       Феликс Надар, около 1865
06       Жорж Санд, около 1865

 

„Гаспар-Феликс Турнашон, наречен Надар, Министерство на културата – Франция / Медиатека за архитектура и културно наследство /

Dist Rmn-GP © Donation Félix Nadar“

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

                            Маргарита Енева, Фотофабрика

                            


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.