Гравюри на баския график Xabier Alconero за първи път в Пловдив и България

21.06.2018
Снимка 1

Градската художествена галерия - Пловдив

представя 

Чабиер Алконеро, Испания

"Мадрид"

гравюри

21 юни 2018 - 10 юли 2018

Откриване: 21 юни 2018 от 18.00 часа

Залите за временни експозиции 

ул. Княз Александър I №15

 

От 21 юни до 10 юли 2018 г. Градската художествена галерия - Пловдив представя младия художник от Испания Чабиер Алконеро (Xabier Alconero), който показва изкуството си за първи път в България. Ценителите могат да видят 25 гравюри на баския график, създавани през изминалите две години. Те са подредени в Залите за временин експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.

Накратко за автора

Чабиер Алконеро е роден през 1990 г. в Дуранго (Баския), Испания, но по настоящем живее и работи в Мадрид. В испанската столица  е завършил „Комуникация и аудиовизуална продукция“. Работи и експериментира в различни сфери: фотография, режисура на  късометражни и анимационни филми. Издал е книга със своя поезия, ръководи и екип за организиране на културни събития със собствен бранд DISASTER.

От 2016 г. Алконеро експериментира с техники в изобразителното изкуство и фотографията и тяхното смесване, но предпочита да твори главно в техника гравюра, която намира за аналитична и едновременно с това - интуитивна.

Гравюри "Мадрид"

Неговата колекция от гравюри "Мадрид", реализирани между 2016 и 2017, представя реални места, чувства, спомени и драматични моменти от неговия живот. Творбите на Алконеро имат за цел да пресъздадат емоцията, която авторът е изпитал в момента на създаването им, с такава детайлност, че и самият зрител да долови и почувства същото вълнение, през което той е преминал.

Голяма част от гравюрите създават носталгично насторение. Преобладаващите цветове са сиво, охра и черно. Всяка творба сама по себе си има сюжет, а заедно в колекция графиките разказват истински истории - историите на Чабиер Алконеро. Все пак авторът оставя на зрителя възможността сам да интерпретира значението на формите и цветовете и да се остави на тяхното въздействие в момента на съзерцаването им.

През 2018 г. на автора му предстоят няколко изложби и културни събития, свързани с тази колекция от гравюри, които ще се състоят на различни места в Испания, а също в Люксембург, Брюксел и други европейски градове.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.