Алек Попов – разказвач на юни в Столична библиотека

25.06.2018
Снимка 1

Разказвач на месеца

Поредицата „Разказвач на месеца“ продължава с един от най-популярните български белетристи, чиито книги, освен у нас, имат десетки издания зад граница.

На 28 юни (четвъртък), от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4) той ще бъде представен от проф. Михаил Неделчев, ще чете откъси от своите произведения и ще разговаря с почитателите си.

Книгите на Алек Попов – на български, както и издадените в чужбина преводи – ще бъдат изложени във витрини на втория етаж в Направление „Обслужване на читатели” през целия месец. Заповядайте!

Накратко за автора

Алек Попов е автор  на романите "Мисия Лондон", "Черната Кутия", "Сестри Палавееви в бурята на историята"; на есеистичната книга "Спътник на радикалния мислител", както и на редица сборници с разкази, сред които "Другата смърт", "Мръсни сънища", "Ниво за напреднали", "Митология на Прехода", "Телесни плевели".

Той е един от най-превежданите и четени съвременни български писатели. "Мисия Лондон" е издаден на 16 езика. "Черната кутия" има няколко издания на немски, преведен е също на английски, турски, сръбски, полски, италиански. Разказите и есетата му са включени в редица международни антологии, сред които Best European Fiction 2011. Филмът по романа му Мисия Лондон се превръща в социален и културен феномен, след като се задържа на екран 30 седмици и е гледан от близо 400 000 зрители. Сред литературните отличия, които писателят е получил през годините са: наградата за фантастика Гравитон; наградата за нова българска проза Хеликон (2002, 2013); националната награда за драматургия “Иван Радоев”, наградата Елиас Канети за романа „Черната Кутия”, „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., призът Четящият човек, наградата от конкурса за преводна литература на британския ПЕН Център, наградата за хумористичен разказ „Чудомир”.

През 2012 Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в отдела творци на изкуството.

"Сестри Палавееви по пътя към новия свят" е най-новият роман на писателя.

 

Снимка: Надежда Чипева

 

 

 

Информация: Петър Чухов

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.