"Директно от Париж": Сериграфии и литографии на Боян Райнов (1921 - 2005) в ГХГ - Варна

27.06.2018
Снимка 1

Министерство на културата 
Архитектурно-парков комплекс "Дворецът", Балчик 
Фондация "Проф. Николай Райнов"
Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна 

представят

Директно от Париж

Боян Райнов /1921 - 2005/ 

Сериграфии и литографии

Откриване: 29 юни 2018 (петък) от 18.00 часа 
Изложбена зала: Ателие Георги Велчев
Ул. Радко Димитриев 8, Варна


 

Думи за Боян Райнов

Боян Райнов е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известния поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. 
 
Изложбата представя малко известни в България произведения на художника, сериграфии и литографии. Те са създадени в Париж, в различни периоди от живота на художника между 1945 – 1973 г. и свидетелстват за развитието на творческите му идеи, преминаващи в търсенето на една осезаема хармония на създаваните от него форми. 
 
Боян Райнов става известен в Париж през 1945 г. с изложбата си в галерия "Ариел", в която показва цикъл цветни рисунки към книгата на Пол Елюар "Зверовете и красавиците".
 
За тях Дора Валие пише: "Ах! Рисунките на скулптор! Те винаги говорят много за творбата, те вече имат масата, имат ритъм, улавят светлината. Те вече са тримерни...". 

Завършил скулптура в Художествената академия в София през 1945 г., установил се в Париж, Боян Райнов като цяло в изкуството си се стреми да постигне или да изрази перфектната завършеност на творбата. В стила на произведенията му известният френски критик и галерист Кристиян Зервос, импресарио на Пабло Пикасо открива, че пластичните форми са предадени в развитие – свободно, леко, т.е. с онази артистична лекота на естетическата емоция, която не познава граници за въображението, и която не отнема от дълбокото им значение и идентичност. 

В изложбата са включени някои от литографии на рисунки от 1940-1942 г.,издадени в албум от Кристиян Зервос, които са представени в галерията му "Кайе д 'Ар" през 1972-1973 г. 
Особено ценни са сериграфиите от 1971 г., които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар. Наситени със символика, родени сякаш извън времената образ и слово са споени в поетичната метафора. 

За големият талант на Боян Райнов в скулптурата, Мориз Брюзо казва: "След предшествениците си Боян единствено търси осезаема хармония на създаваните от него форми...".

Произведенията на Боян Райнов са носители на неговата вътрешна творческа и духовна светлина. Магията от срещата с неговото изкуство се случва и сега, защото творенията му могат да вдъхнат живот на въображението и на сетивата ни. 

Пламена Димитрова-Рачева, Изкуствовед

 

Кой е Боян Райнов?

Боян Райнов (1921 - 2005) е роден на 22 февруари 1921 в София.

Син на писателя Николай Райнов - едно от най-значимите имена на българската литература и култура. През 1945 завършва Художествената академия в София и същата година се установява се в Париж, където участва активно в художествения живот на френската столица. Организира и свои самостоятелни експозиции. Влиза в близки отношения с френски интелектуалци, художници, критици, поети. Запознава се с Пол Елюар и прави изложба от рисунки в галерия Ариел към книгата "Красавиците и зверовете" с предговор от Жан Кокто.

1962 - Участва в общи изложби на парижките художници
1963 - Участва в представителна изложба на европейската скулптура под названието "Изложбата на седемте тенденции в съвременната скулптура" заедно с известни имена като Арп, Джакомети, Гонзалес, Хайду, Лоранс и Склавос. През същата година за композицията  Les Enlaces получава първа награда за скулптура на Международна изложба на скулптурата в Монте Карло.
1971 - Илюстрира две библиофилски издания с поеми на френския поет Рьоне Шар
1972 - 1973 –  галерия Кайе  д 'Ар на Кристиян Зервос издава албум с литографии на негови рисунки от 1940 – 42 г.

През 1982,  по случай 60-годишнината на Боян Райнов,  френската държава издава пощенска марка с една от най-известните му скулптурни композиции "Семейство" в знак на особено признание към неговите творчески постижения. Монументалните скулптурни композиции Приятелство, Семейство, Градът са признати за част от културното наследство на Франция и са поставени в три парижки площада.

Боян Райнов е почетен гражданин на два френски града, предградия на Париж - Антони и Шевил.  Площадът в Антони е с експонирана негова скулптура и носи името му. 

Рьоне Шар пише за него: "Боян твори в извора на своя всеотдаен труд с митологичен размах, в притока на едно чувство, в което постоянно общуват изяществото и масата.Това са градини на надеждата, в които ние можем да се срещнем, за да се обичаме, или за да се укрием в забравата на сменящите се предназначения на света".
 

Боян Райнов умира през 2005 г.  Той е един от малцината скулптори, родени в България и направили успешна творческа кариера в Париж. Неговите произведения са част от европейското културно наследство и наше национално богатство.

 

Информация: Градска художествена галерия, Варна

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.