СЪБОТЕН ЛИТЕРАТУРЕН BOX с Денчо Владимиров: Сензация! Масово интернирани българи в лагери!

07.07.2018
Снимка 1

За това съобщава бившият водещ сказчик от системата на додемократичната партийна политпросвета, Петолъчков, преименуван вече на Калъчков. В очерк за нуждите на съвременното българско образование с променящите му се  постоянно министри и учебници той патриотично полага към новото съдържание на учебниците по история и своето сензационно откритие. В творбата си смело  разкрива скриваната досега от БСП зловеща истина за някогашните масови интернирания на българи, българки и българчета през летните сезони.

"Отпочнеше ли летният сезон в годините през мрачните години на социализма  - пише упоително Калъчков - и започваха издевателствата над народа. На работниците и служителите из републиката се раздаваха за по трийсетина лева карти за принудителни двадесетдневни изселвания в прикрити за целта като почивни станции изправителни лагери по Черноморието. Там интернираните  биваха заставяни с целите си семейства да лежат по цели дни на плажовете под  палещото слънце и да се бухват отвреме-навреме в морската вода, пък който излезе оттам жив, излезе, който не - "добър другар беше... ". Интернираните биваха заставяни - по три пъти на ден да се явяват в големи разкошни столове за интернирани, където получаваха дажбите си от кюфтета, печени пилета и прочие, отпуснати им да загладят насилствено косъма.

Нещо повече. С цел да бъдат подложени на интензивна комунистическа пропаганда, на интернираните всяка вечер им се изнасяха концерти от артисти и певици, които ги оформяха още повече като съзнателни строители на комунизма . Изнасяха им се и задължително поне веднъж седмично и политинформации за положението на африканските народи, както това правеше особено вдъхновено випсказчикът. Агов, впоследствие известен дисидент - отбелязва акад. Калъчков. Същото – продължава той - се процедираше и с интернираните по планинските курорти на България,тоест по замаскираните като почивни станции лагери. Там на интернираните коварно им се предоставяше възможност да берат гъби, пък който налети на отровна такава, хайде без него. Какво тук значи някаква си личност! А  случваше се около замаскираните като почивни станции лагери да се появят вълци и да падне гръм. Така властта се справяше със стотиците хиляди български  дисиденти, ползвайки опита на другаря Сталин - "Има човек - има проблем, няма човек - абе няма проблем "! По същия начин се процедираше и с интернираните на морето - въпрос на време бе някой интерниран да бъде налапан от мигрирала по средиземноморското течение объркала се географски акула.

"Но свърши вече! Край на зловещите масови летни интернирания на българите по замаскираните като разкошни почивни станции за народа лагери !"- пише като финал на историческия си очерк академик Калъчков, бивш Петолъчков. - Днес пред всеки жилищен блок по градовете, по улици и магистрали, навред, властта е осигурила креативно целогодишно да се плацикат в локвите на зейналите незапълнени от десетилетия огромни дупки стари и млади, заедно с автомобилите им и другите видове МПС!"

А за пресъздаване на морска атмосфера през цялото лято от националното  радио звучи нонстоп известното парче на братя Аргирови "И замириса на море".

Така българското море е вече за чужденците, а за българите остана само мириса му.

Охо, хо, хо, йе, йе, йе, замириса на море!

 

Илюстрация: © Георги Чепилев

 


   

  © Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.