Знаменити художници в света на комикса: Pablo Picasso

31.05.2013
Снимка 1

Пабло Пикасо (1881-1973) е френски художник от испански произход. Роден е в Малага (Испания). Първоначално учи при своя баща - Хоре Руис и Бласко, също художник,  в Барселона и Мадрид. От 1904 г. работи във Франция. Различават се следните периоди в творчеството му: „син”, „розов”, „кубизъм” (създател на това течение в живописта). Най-известните му художествени произведения са: паното „Герника”, офортната серия „Минотавромахия”, картините „Момиче върху топка”, „Любителка на абсент” , „Китара и цигулка”, „Момчето и слепия старец”, „Пиеро и Арлекин”, „Авиньонски девойки”, „Дамата с ветрило”, „Жена на плажа”, „Три жени при извор”, цикълът рисунки и литографии „Човешка комедия”, рисунката „Гълъбът на мира”, илюстрациите към „Метаморфози от Овидий”, стенописите в „Храма на Мира”.

КОМИКС ВЕСТИ

За великия Пабло през годините е публикувана цяла поредица от книги, някои от които филмирани, а съвсем наскоро той става обект на внимание и на двама комикс артисти, които разказват в картини за живота на Пикасо.

Julie Birmant и Clèment Oubrere и тяхната съвместна творба PABLO:

Монмартър, 1905. Бандата на Пикасо прави модерно изкуство. Никой от лудите художници не е обичан, но това няма да продължи дълго. Обединени от опиум и магия, те са готови за битки в изкуството. И това не са празни приказки!

Арена, кучета, плъхове, зверове, чудаци...

Хитри  търговци, тореадори, клоуни, американци ... Каквото и да се каже, всичко е вярно в тази история!

Дали това е най-важното за реклама за комикса "Пабло" на Джули Бирмон и Клемент Убрер? Така или иначе разказът в картини ни връща към първите трудни години от артистичната кариера на Пикасо, нов поглед към една уж позната история.

Митовете и легендите около Монмартр в началото на XX век е многократно използан трик за привличане вниманието на читателите. Винаги събужда носталгия по онези времена, пропити с изкуство. Далù сега отново ще ни накара да преживеем със съчувствие гладните години на Пикасо, като знаем с каква слава и богатство се увенчава по-късно това страдалчество?

Можем убедително да твърдим, че книгата е визуално пиршество за сетивата. Сигурно е банално, но рисуваният  Монмартър с различните сезони, със своите неповторими герои никога не биха могли да спрат да ни очароват.