СЪБОТЕН ЛИТЕРАТУРЕН ВОХ с Денчо Владимиров: "Опашки за промяна на имена"

21.07.2018
Снимка 1

Ден след като отново вдигнаха вече по традиция цените на тока и парното в България, минавам покрай съда и гледам дълга опашка.

- За какво е опашката? Да не би незаконно забогателите да са осъдени вече и да връщат ограбеното от българските граждани? - и аха и аз да се залепя за опашката, за да получа някой лев, та да си платя за тока, водата, парното.

Отговори ми един от опашката:

- Ще си променяме имената, бе. Тук всички от опашката се казваме Иван Иванов. Като шефа на регулатора. А това ни носи проблеми - в бизнеса, в блока, даже и в любовта. Бъркат ни с онзи Иван Иванов, регулирания, и се държат резервирано. Е, онзи ден придумах една хубавица да ходим да пием кафе вечерта някъде, но тя като чу как се казвам, ми отказа. С това име и фамилия съм й навявал стресиращи асоциации, свързани с плащане на сметки за ток, парно, вода, газ, а скоро може би и за въздух... Пих си кафето сам. Затова и сме тук - ще си променим имената, само и само да не ни бъркат с онзи от регулатора.

И гледам - и в блока ни сменени имена по табелките на вратите.

Един от съседите, който се казваше Иван Иванов, вече се обявил на вратата си като "Иван дьо Иванов ". Като Оноре дьо Балзак, ми каза той, само и само да не го бъркат с оня Иван Иванов. На единадесетия етаж съседът, електротехник, бе с нова табелка " Иван ел Иванов".  - О, неразумни юроде - му казвам аз - ти да не си станал арабин, бе, какво е това "ел" пред името ти?

- Как какво? - ми отговори Иван ел Иванов, това значи "Иван електротехника Иванов ", а не онзи Иван Иванов от регулатора... Стига са ме гледали накриво съседите, като че ли аз им вдигам цените на тока, водата, парното. Навявал съм им отрицателни емоции само като ми чуят името Иван Иванов. А сега е друго - "ел Иванов". Ако трябва ще си прибавя и едно "ибн" пък ако ще да ме помислят съвсем за арабин.

Имаме още един съсед с името Иван Иванов, но не го срещах напоследък в асансьора.

Най-накрая се появи отново и го видях да зачуква нова табелка на вратата си. Наложило му се да ходи чак до Божи гроб и сега вече не е Иван Иванов, а Хаджи Иван хаджи Иванов...

 

Илюстрация: © Георги Чепилев

 


   

  © Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.