Яна Ляпова: "Щъркеле-въркеле. Популярни стихчета и залъгалки"

01.06.2013
Снимка 1
Яна е на 16 години. Рисува отдавна, а в последните две години прави опити и в областта на аниме и манга. Покрай комикс интересите си намира сайта на "Диаскоп".
 
Двуезичната книжка "Щъркеле-въркеле. Популярни стихчета и залъгалки", илюстрации от която публикуваме на страниците на изданието, Яна е рисувала преди четири години - когато е била едва на 12. Помагат ù неините родители - Филип Ляпов превежда стихчетата на английски, а Русанка Ляпова  се е погрижила рисуваните залъгалки да стигнат до читателите в чудесното издание на "АртГраф", 2009.
 
Очаквайте в "Диаскоп" и страници от комиксите на младата и талантлива Яна Ляпова.
 

 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Яна Ляпова е родена на 18 януари 1997 г. в гр. Бургас.
 
От 2001 г. живее в София и се занимава активно с рисуване. Завършила е 38 ОУ „Васил Априлов” и сега учи в НЕГ „Константин Гълъбов”, но тази година е на ученически обмен в Германия. Има много участия в изложби и конкурси за деца, сред които си струва да отбележат:
 
- Отличие и награда от Националния конкурс „Приказките на Андерсен – лъч доброта”, организиран от Фондация Ханс Кристиян Андерсен 2005”, София, 2005 г.
- ІІ място в Националния конкурс „Мъдростта на народа ни” с подкрепата на Фондация „Детето и фолклора”, Издателство „Листа” и Столична община София 2007.
- І място във възрастова група 10-11 г. в конкурса по случай „Денят на Земята”, Американско посолство, София, 2007 г.
- Две поредни години – 2010 и 2011 г. печели стипендия по рисуване към програмата  1000 стипендии.
- През 2010 г. излиза книжката „Щъркеле-въркеле” с нейни илюстрации, представена на Панаира на книгата и на ВИЖ ФЕСТ, 2011 г.
- Последните две години се интересува активно от манга и аниме и прави опити в тази насока.
 
Членува в организацията CISV (Children International Summer Villages) - младежка организация, чиято цел е да създава контакти между деца от различни страни, както и в YFU – организация за ученически обмен.
 
Албум с повече кадри от книжката може да разгледате в рубриката "Комикси" тук