СЪКРОВИЩАТА НА ЕВРОПА: "Клод Лорен - художникът на слънцето"

14.09.2018
Снимка 1

Животът на великия немски мислител и поет Гьоте е описван от мнозина, но в неговия интимен свят ни въвеждат бележките във формата на дневник, които Йохан Екерман е водил.

Ето какво разказва този близък приятел на Гьоте за обяда на 10 април 1829 година, петък: "Докато донесат супата, искам да Ви дам една малка отмора за очите."

С тези приятелски думи Гьоте постави пред мен албум, съдържащ пейзажи от Клод Лорен. За пръв път виждах пейзажите на големия майстор. Впечатлен бях силно и учудването ми растеше при вида на всеки обърнат лист. Почувствах, че постоянно преповтарящото се художествено постижение на Лорен се крие в мощните засенчени площи тук и там, но не по-малко и в силното осветление, идещо отзад, пълнещо въздуха и отразяващо се във водата, така че пейзажът да буди впечатление за яснота и различност. Дивях се как всяка картина сама по себе си е отделен свят, при това със завладяващо настроение, което се засилва. Дали пред нас беше пристанище с почиващи кораби, работещи рибари и изправени край самата вода великолепни дворци; дали самотна хълмиста местност с пасящи кози, с малко мостче, някакъв храсталак и сенчесто дърво, под което овчарче свири с кавал; дали някоя ниска, обрасла с храсти, сенчеста и хладна долина с проникнал в нея случаен лъч – винаги всяка картина беше за себе си чувствена, никъде, в никоя окото не долавяше нещо чуждо, което да не принадлежи на общата стихия.

Ето, виждате ли, един съвършен човек – каза Гьоте – който красиво е мислил и възприемал и в чиято душа е лежал такъв свят, какъвто трудно се среща във външната природа. Картините  му притежават висша вярност, но в тях няма никаква следа от действителност. Лорен познаваше реалния свят до най-тъмните дребнавости и го употребяваше като средство, за да изрази света на собствената си душа. И това е истинският идеализъм, който така съумява да си служи с реалните средства, че новосъздаденото предизвиква измама, която ни кара да го вземаме за действителност.

Струва ми се, тези, казани на място думи, биха могли да са от значение и за поезията, както и за пластичните изкуства.

Да, впрочем по-добре би било да продължим разглеждането на Лореновите картини след като се нахраним, защото те действително са много хубави, за да ги възприеме човек всичките наведнъж...

 

Клод Лорен – от флегматично дете

до основоположник на класическия пейзаж

Клод Лорен бил приятел и съвременник на Никола Пусен. Ако Франс Халс от Холандия бил първият художник, от картините на когото зазвънял веселият смях, то Клод Желе, наречен Лорен, е първият художник, картините на когото са заляти с ярко слънце. Лорен се наричал замъкът, в който баща му работил като лакей. Като малък Клод бил изключително муден, с часове стоял край брега на реката и безмислено гледал водата. Не желаел никаква работа да върши. Това състояние продължавало с години, докато един ден не видял картини от неизвестен за него неаполитански художник. Лорен зарязал всичко и с последните си пари отишъл да се учи при него. След няколко месеца упорство чиракуване той удивил своя учител.

Клод Лорен рисувал морски брегове, кейове, пристанища, кораби, развалини, ала трудно може да се различи всичко това – до толкова са залети от слънце. Горещо и златисто слънце бие в очите зрителя на Лореновите картини. Но за този художник на слънцето нямало място в родината, в страната на Краля Слънце. Клод Лорен продавал кифли преди да замине от Шампани Лотарингия за далечния Рим, където прекарал 70 години в емигранство. В Рим и Неапол основателят на класическия пейзаж се изучил. Най-значителни са картините му:

"Отплаване на св. Урсула", "Отплаване на Савската царица", "Утро", "Следобед", "Вечер", "Нощ", "Пастир", "Италиански пейзаж", "Отвличането на Европа", "Битка на моста" и рисунки и гравюри, събрани в "Книгата на истината".

Лорен имал комерсиален подход. На него не му се отдавало да нарисува в приличен вид фигура. Затова прибягвал до помощта на други художници – негови ученици.

"Аз продавам само пейзажи - обичал да се шегува маестрото - фигурите са бонус, безплатна добавка!"

 

©Стилиана Георгиева - Stella

 

Още по темата в рубриката на "Диаскоп" Съкровищата на Европа

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.