Представителна изложба на Бронка Гюрова (1910-1995) в ГХГ "Борис Георгиев" - Варна

14.09.2018
Снимка 1

ГХГ "Борис Георгиев" - Варна

представя

Бронка Гюрова 1910-1995

представителна изложба


18 септември 2018 -16 октомври 2018 

Откриване: 18 септ. 2018 от 18:00 часа
 

Изложбата ще се открие в присъствието на Деяна Алшех,

дъщеря на художничката.

 

"В Европейската година на културното наследство Градската художествена галерия във Варна реализира представителна изложба на художничката Бронка Гюрова (1910-1995) – класик от национално значение, с което преодолява едно дълго отсъствие. „Израснала съм във Варна. Обичам този град и го смятам за второ родно място“, пише Бронка Гюрова в своята автобиография. Тя се превръща в част от културата на Варна членувайки в Дружеството на варненските художници и представяйки творчеството си в организираните годишни художествени изложби през 40-те години на ХХ в. 

Бронка Гюрова навлиза в полето на българското изкуство през 1930-те години като част от две движения – Новите художници и Жените художнички в България, симптоматични за европейската ориентация на българската култура от това време. Утвърждава се като живописец през 1940-те години с живописни произведения в жанровете на пейзажа и портрета. Художествената критика я оценява високо като художник на лиричния пейзаж, но в произведенията й се откриват характерните за постимпресионизма и неосезанизма рационалистки конструктивистки художествени кодове, формирани под влияние на образците на европейското изкуство. Реалното пространство е заменено от живописно, ненаративно и безповествователно. Формата първо е изведена до своя геометричен първоизточник и след това е синтезирана в обобщени пластични обеми. Мигът е откъснат от времевия контюинитет. Зрителното поле е максимално оптически разширено. В много от произведенията художничката ползва фронталната гледна точка. По този начин живописта на Бронка Гюрова изхожда от обективния наглед, но се алиенира от неговата тривиалност.

С тази концепция за картинното се отличават живописните произведения, представени в първата самостоятелна изложба на Бронка Гюрова през м. февруари 1943 г в София, открита със слово на Константин Константинов, както и в изложбата й през месец май същата година във Варна, открита със слово на проф. Янаки Арнаудов. Тази концепция за картинното е причината Бронка Гюрова и нейният съпруг - художника Елиезер Алшех да бъдат определени от официалната критика за „формалисти” и да им бъде отнета възможността за работа и реализация. Те напускат България през 1951 г. Установяват се в Буенос Айрес – Аржентина. Бронка Гюрова изпитва нестихваща носталгия по България и продължава да бъде част от българската културна среда Неколкократно посещава страната.

През 1980 г. по покана на Съюза на българските художници представя самостоятелна изложба с пейзажи от Балчик, Созопол, Брюксел и Аржентина. Част от произведенията са откупени за фондовете на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, галериите във Варна и Добрич, а други са върнати в Аржентина.

Днес благодарение на Деяна Алшех, дъщеря на художничката, картините са отново у дома и се представят във Варна 75 години по-късно. 

В експозицията са включени произведения от фондовете на Градска художествена галерия „Борис Георгиев” - Варна, Софийска градска художествена галерия - София, Художествена галерия – Добрич, Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна, Семейна колекция Деяна Алшех и частни колекции."


Доротея Павлова - уредник на изложбата


За Бронка Гюрова

Родена на 1 януари 1910 г. в гр. Шумен. Средното си образование завършва във Варненската девическа гимназия.  През 1932 г. се дипломира в Държавната художествена академия, специалност Живопис в ателието на проф. Димитър Гюдженов. През 1937 г. специализира Илюстрация при проф. Минне в Брюксел, Белгия. Приета е за редовен член на Дружеството на новите художници в България.  През 1943 г., месец февруари представя първата си самостоятелна изложба в София, в зала „България”, открита със слово на Константин Константинов. През месец май представя самостоятелна изложба и във Варна, открита със слово на проф. Янаки Арнаудов.

През 1947 г. се омъжва за художника Елиезер Алшех.

В периода 1933 – 1949 г. Бронка Гюрова участва в множество общи изложби в София като член на Дружеството на новите художници и Дружеството на жените художнички.

През 1951 г. Бронка Гюрова, Елиезер Алшех и тяхната дъщеря Деяна Алшех напускат България. Художниците са обявени от официалната критика за „формалисти”, поради което им е отнета възможността за работа и реализация в България.

През 1952 г. се установяват в Буенос Айрес, Аржентина. Работи в областта на декоративно-приложното изкуство – дизайн на текстил.

През 1955 г. представя самостоятелна изложба в галерия „Muller” – Буенос Айрес, Аржентина

В периода 1967-1995 г. художничка многократно се завръща в България.
През 1980 г. по покана за Съюза на художниците представя изложба в ретроспективен характер в галерията на бул. „Руски” 6.

Умира на 5 юни 1995 г. в Буенос Айрес.


Изложбата може да бъде разгледана до 16.10.2018 годиина.

 

Информация: ГХГ "Борис Георгиев"- Варна

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.