Благотворителна изложба "С обич към децата" за възобновяване на болничните училища

25.09.2018
Снимка 1

Галерия ХебросАрт и

Клуб Сороптимист Интернешънъл, Старинен Пловдив

организират

Благотворителна изложба

"С обич към децата"

28 септември 2018, петък, от 18.00 часа

Хотел-ресторант Хеброс, Старият град, Пловдив

 

Каним всички приятели и познати, които биха прегърнали каузата и ще отворят сърцата си към нея.
 

Месец септември винаги се свързва с темите за училището, учителите и учениците. Но малцина се сещат, че има деца, които поради тежко заболяване, изискващо продължително лечение, ще останат между четирите стени на болничната стая и няма да са част от щастливата глъчка на връстниците си.

Болничните училища

Някога в отделенията за продължително лечение, като онкохематологията, функционираха така наречените "болнични училища", в които квалифицирани преподаватели помагаха на децата да не прекъсват напълно учебния процес. Да не губят връзката с живота отвън и надеждата да се върнат в него оздравели. Уви, тези училища бяха закрити. За болните деца беше затворен и този малък прозорец към света. Беше посечена вярата им в успешния край на тежката терапия и завръщането им в обществото, от което са част. Но две прекрасни момичета от Пловдив - Златина Райкова и Радослава Станчева, не се отказаха. Те останаха, за да работят напълно безвъзмездно на две смени, за да се съобразят с графика на лечебните процедури на дечицата. В тази нерадостна атмосфера, която не е за хора със слаби нерви, те преподават, играят, рисуват, упражняват се, развиват фината моторика, почти всичко, което правят и здравите им връстници. Учителките, макар и на предела на силите си, както в психологически, така и в чисто финансов план, не се отказват. Засега семействата им ги подкрепят. Но със сигурност имат нужда от всестранната помощ на обществото за да продължат битката за детските душици.

Призивът

на клуб "Старинен Пловдив" и галерия "ХебросАрт" е отправен към всички, които желаят да помогнат. Организираме благотворителна разпродажба на творби от известни български художници. Средствата са предназначени за благородната кауза на сдружение "Образование и здраве". 


Защото болните деца са важни. 
Защото здравият дух може да помогне на болното тяло да се излекува. 
Защото институциите могат да си затварят очите, но ние не можем. 
Защото сме ХОРА!


Художници за каузата


Румен Нечев
Илия Желев
Атанас Хранов
Мариана Калъчева
Аспарух Сърбов
Геракси Гераксиев
Яна Илиева
Вихра Григорова
Димитър Добрев
Евгений Петров
Аглика Петрова
Юли Шумарев
Моника Роменска
Снежана Фурнаджиева
Милен Сиромашки
Емил Ангелов Белев

През миналата година Клуб "Старинен Пловдив" на международната дамска организация "Сороптимист Интернешънъл", с помощта на други клубове от страната, успя да осигури мултимедия за мъничката, но уютна класна стая, предоставена от болницата.

Но децата идват и си отиват, постъпват нови и нуждите растат.


Очакваме Ви!

 

Картина: ©Мариана Калъчева

 

Информация: Таня Банкова, ХебросАрт

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.