НОВИ КНИГИ: "DE PROFUNDIS, или при основанията на литературата"

11.10.2018
Снимка 1

 

Юбилеен сборник в чест на Емилия Дворянова

 

  • Идеята за сборника

 

Идеята за сборника „De profundis, или при основанията на литературата“, посветен на юбилея на Емилия Дворянова, се зароди спонтанно. Опитах се да разкажа на изложбата на Лиляна Дворянова, но на живо при мен невинаги се получава добре. Ето как стана всичко. Ако желаете, прочетете.

Един декемврийски следобед на най-книжното място преди Рождество – Панаира на книгата в Националния дворец на културата в София, срещнах случайно Емилия Дворянова, озарена от мисълта за наближаващия си юбилей и за току-що завършения си роман „Мир вам“. Тя каза, че за юбилея си през 2018 г. ще си подари книга. Това „ще Си подаря книга“ започна на работи у мен и си мислих колко би било хубаво и писателят да получи като подарък книга, да му СЕ подари книга, тя да му бъде посветена, така както той посвещава своето творчество на читателите. Размишлявайки така, аз споделих зародилата се идея за книга, посветена на Емилия Дворянова, с Кристина Йорданова. Тя прие веднага идеята и каза „с теб съм, ще направим специален имейл и започваме“. По това време започнах и разговори с издателства. Няколко седмици след разговора с Кристина Йорданова споделих с Албена Раленкова намерението ни за сборник за Емилия Дворянова, в който да има не само критически текстове, но и спомени за писателката, и така да направим не точно строг научен сборник, а книга, композирана като „дар“. Затова решихме да изработим този дар тайно и да бъде подарък за рождения ден на писателката. Не успяхме да направим това за месец май, както ни се искаше. За участие в сборника поканихме литературоведи, музиковеди, философи, социолози, изкуствоведи и преводачи, творци в различни области от България и чужбина, които познават писателката и й превъплъщенията чрез мощта на нейната фраза образ, чрез музиката, епифанията и философията, които са неделима част от писането й. Докато авторите пишеха, в лицето на Фондация „Етюд“ получихме и нужното финансиране, а от издателство "Парадигма" обещание за издаване. 

Когато споделих с Албена Раленкова намерението за книгата дар, аз вече бях направила от каталога на Народната библиотека списък с автори, които през годините са писали за творчеството на Емилия Дворянова, част от тях са били мои преподаватели в Софийския университет, други са мои колеги и приятели, на тях имах координатите и можех да им пиша с покана, но имаше хора, които не познавах. Албена Раленкова пое задачата да издири тези хора, което направи сборника по-плътен и по-пъстър. По-късно към работата ни пожела да се включи и Мария Огойска, като колега на Емилия Дворянова в НБУ и като близка нейна приятелка. Тя пое ангажимента да покани свои колеги от НБУ, а също нейна идея е латинската част на заглавието – De profundis, което е заето от псалом 129, и значи „от все сърце, от дъното на душата“. Така беше сформирана нашата задруга, към която трябва задължително да добавя и художничката на корицата и на илюстрациите в сборника – Лиляна Дворянова, която каза, че няма да разказва спомен, а ще направи корицата и илюстрациите в книгата. Ето че днес този таен дар вече е явен сборник и всеки, който желае да прочете спомени, свързани с Емилия Дворянова преди и около 1989 г. например, или пък да намери текстове върху нейните романи, може да открие „De profundis, или при основанията на литературата“ в книжарниците.

Книгата ще бъде разположена в „Български книжици“, в Ректората на Софийския университет, също в книжарницата на Нов български университет, на щанда на издателство „Парадигма“ (06) на Книжна борса „Болид“ в София, а също се надявам да достигне и до някои библиотеки, не само в България, но и извън нея. 

Благодаря на всички, които харесаха идеята за тази книга дар и опазиха тайната!

Честит юбилей на Емилия Дворянова!

Яница Радева

 

  • Думи за начало

 

Предговор

Веднъж Емилия Дворянова сподели, че празнувала двайсетгодишния си юбилей ето по такъв начин: двайсетгодишната Емилия напълнила стаята с разноцветни балони, върху които изписала току-що съчинени стихотворения. Тя каза също, че било много вълнуващо да гледа как балоните спадат, а с това написаното ставало все по-дребно, но все пак четливо. Балоните с микроскопичните стихотворения по тях едва ли са запазени, или ако са били, отдавна мастилото е заличено. Особена и някак красива беше тази гледка, съградена от няколкото изречени думи от Емилия. Пред очите изниква стая в началото на пролетта и двайсетгодишно момиче с дълги тъмни коси, заобиколено от балони, върху които твори и оставя сътвореното на мигновението. Този рожден ден се е състоял в края на седемдесетте. Това е време, в което момичето Емилия дори не е могло да си помисли да публикува заради тогавашните политически времена, макар че вече имало написани немалко страници. Затова навярно е решило да публикува напук на времето върху нещо мимолетно, сякаш да облече мига в трайност и спомена – в тайнственост. Поради този и вероятно други жестове, отправили написаното към мимолетността, ние няма да можем да прочетем нито едно от онези стихотворения на Емилия Дворянова. Затова пък пред нас са романите ù, онези, които е разбулила за читателя и в които усетът на писателката към поетичното се забелязва в особеностите на фразата. Пред нас са и есетата ù, елегантни и красиви текстове, чрез които Емилия Дворянова ни пропуска в безпределните градини на света си. За мисленето ù като личност, ангажирана с разнородните актуални теми на времето, в което живее, можем да прочетем интервюта с нея, публикувани в „Култура“, „Литературен вестник“, сп. „Страница“ и др. За повече информация нека читателите отгърнат на библиографската част, която изготвихме с уважение към писателката Емилия Дворянова.

Този сборник e празник посвещение към един друг юбилей на Емилия Дворянова. За да не бъде написаното за нейните книги разпиляно в различни издания, вестници и списания, се обърнахме към български интелектуалци и приятели да споделят свои нови мисли или вече публикувани текстове или спомени. Обърнахме се не само към литературоведи, но и към музиковеди, философи, социолози, изкуствоведи и преводачи, творци в различни области, всички, които биха желали да споделят нещо за творчеството на Емилия Дворянова и общуването си с нея. Някои от текстовете подхождат теоретично и съобразно своето призвание (Георги Фотев, Мари Врина-Николов, Морис Фадел, Калин Янакиев), други са вдъхновени от разговори с писателката (Ангел Ангелов). В сборника присъстват и особени текстове спомени и есета, нека използваме подходящото за такива случаи определение – постмодерни, които спускат златна нишка между изкуствата (Орлин Дворянов, Олег Гочев, Дьорд Сонди, Кръстьо Раленков), както и оперативна критика (Амелия Личева, Биляна Борисова, Янош З. Ердейи, Марин Бодаков), освен специализираните литературоведски изследвания (Пламен Антов, Илвие Конедарева, Зорница Гъркова). Извън жанровите определения е заявяващият се като глас „извън литературата“ експресивен спомен от Ани Колиър, чиято фондация подкрепи идеята за сборника. Не можем да пропуснем да споменем и естетския текст на Нева Кръстева върху есеистичната книга на писателката „Освен литературата“. Сборникът се отваря за читателя с текста на Михаил Неделчев върху творчеството на Емилия Дворянова, написан специално за изданието.

Авторите, които участват с текстовете си в този сборник, сами избираха за какво да пишат и кои творби на авторката предпочитат да представят. Така се оформиха разделите, които по своеобразен и естествен начин събират в цялост онова върху, за и с което романите на Емилия Дворянова говорят: музиката, проявена през музикалното звучене на фразата, образа, проявен през дълбочината на безпощадно точния дворяновски език, елегантността на епифанията, явяваща за читателя приобщеността на написаното към онова, което лежи отвъд границите на видимостта и от което никне всеки смисъл, а това значи и всяка надежда.

И един скорошен фрагмент от живота с Еми: в неделя, след църква и с църковната дружина пием кафе, обсъждаме случилото се през седмицата, когато незабелязано се появява около нас една циганка, и макар ние да се опитваме да я отпратим преди говоренето ù, тя ловко вече се озовала иззад гърба на Еми, сочи я, почти докосвайки я по рамото, и казва: „Ти си рядка птица... Тебе Господ ти движи ръката!“ Какво да кажеш... Някак около нея витае усещането за способността ù, която е дар свише, да създава светове; има видими знаци, че е докосната! Една от последните й героини (още не съвсем известна за почитателите на литературата Дворянова) ще каже, сякаш извинявайки авторката си: „аз не мога да помня всичките светове, за да ги възкреся“, но ние следим, с всяка нова нейна книга, как Еми последователно се стреми в тях да помирява никненето, любовта и смъртта – вероятно единствени обединяващи възможните светове. В книгите на Еми всичко е От дълбините на душата... Затова и някак естествено възникна именно библейският цитат, началото на Псалом 129 – за онзи (всеки-който-и-да-е-молещ-се), чиято душа се надява на Божието Слово! – като заглавие на юбилейния за нея сборник!

Сборникът започва със стихотворение, посветено на Емилия Дворянова от поета Георги Рупчев. По този начин прибавяме и неговото име сред онези, които ще ни говорят от страниците на юбилейната книга и чрез които сборникът ще оповести един словесен дар от благодарните читатели.

За Еми,

de profundis…
 
…и с любов…

 

Яница Радева, Кристина Йорданова, Мария Огойска, Албена Раленкова

август, 2018 г.

 

Съставителство, редакция, бележки:
Яница Радева, Кристина Йорданова, Мария Огойска, Албена Раленкова
Коректор: Лора Султанова
Рецензенти: доц. д-р Елка Трайкова, д-р Биляна Курташева
Лиляна Дворянова – дизайн и художник на корицата
Издателство „Парадигма“, София 2018 
 
ISBN 978-954-326-363-9

 

  • Сборникът се издава с финансовата подкрепа на Фондация „Етюд“
  • Публикацията се осъществява със съдействието на издателството.

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.