Анте Томич: "Какво е мъж без мустаци"

05.06.2013
Снимка 1

В рубриката "Нови книги"

"Какво е мъж без мустаци",
автор: Анте Томич
изд. Алтера, 2013
в превод от хърватски: Русанка Ляпова
 

Леката и непретенциозна на пръв поглед история за младата вдовица, влюбена в алкохолизирания селски свещеник, е брилянтен роман, написан в най-добрите хумористични традиции. Ненапразно книгата бързо се превръща в хитово заглавие в Хърватия, а нейната популярност нараства неимоверно след едноименния филм – в телевизионен и в широкоекранен вариант. В кълбото от страсти, морал, предразсъдъци, мечти и илюзии трагичното и комичното са неразделни, както в живота, а в ярките и запомнящи се образи се оглеждат характерни за днешното хърватско общество модели на поведение. Романът се чете на един дъх, разсмива до сълзи и те оставя с единственото желание да го подариш на някого или поне да го прочетеш още веднъж.

ЗА АВТОРА

Роден в Сплит (1970 г.), философ и социолог по образование, Анте Томич започва своята литературна кариера като журналист в един от водещите хърватски всекидневници „Свободна Далмация“. Многобройните очерци, есета и разкази доказват таланта му на разказвач, който се разкрива в пълния си блясък в дебютния му роман „Какво е мъж без мустаци“ (2000 г.).  Следват още романи, сборници с репортажи и статии, филмови сценарии, които превръщат Анте Томич в име, задължително за всяка представителна антология на съвременната хърватска проза.


 

Книгата на Анте Томич "Какво е мъж без мустаци" излезе преди дни за Пролетния панаир на книгата, а представянето ù заедно с гостуване на автора е планирано за следващия - зимен, Панаир на книгата.