СЪБОТЕН ЛИТЕРАТУРЕН ВОХ с Денчо Владимиров: "За по-нататъшно демократизиране на родната полиция" и други истории

27.10.2018
Снимка 1

Всяко време със символите си!

Тия дни в Европейската столица на културата Пловдив се състоя поредното изложение на колекционерите и на него се представиха и родните пощи с нови пощенски марки, пликове и картички.

И ето пред стенда с картичките, представящи забележителностите на Пловдив, гледам застанали руски туристи и коментират:

- А смотрите на карточке, етот человек, памятник, которой мы увидели в центре Пловдиве!Монумент „Мильо”! И здесь он как символ Пловдиве на карточке! А кто он, етот Мильо? Партизан? – обърнаха се за пояснение туристите към местните  хора.

- Какъв ти партизанин, бе! - изхилиха се тинейджъри от града и поясниха - Човекът не е бил съвсем с акъла си, бил кибик, по цели дни седял в центъра и подвиквал след жените, като държал през джоба мъжкото си достойнство, за което казват, че било по размери  респектиращо… И така останал в градската история на Пловдив. Ама управниците днешни решили, че той е за паметник и му го издигнали насред главната улица като една от главните забележителности на града ни…

- Сякаш не са живели и заслужили хора в този град! – измърмори пловдивчанка и отмина.

Какво друго да направим и ние пред такава метаморфоза във времето, в която новият символ на Пловдив стана  Мильо, кибика от главната улица, а не някой от плеядата заслужили  хора в този град.

 

За по-нататъшно демократизиране на родната полиция 

Историческото десетгодишно управление на ГЕРБ ще се запомни и с бума на циганската престъпност у нас. По изборни съображения  обаче и с оглед  на по-нататъшни  харесвания от страна на  на либерална Европа, управляващите очевидно пак ще снишат и след последните  подвизи на  ромските диваци. Нещо повече. Съвсем  вероятно  е да се появят следните инструкции от за още по-нататъшно демократизиране на  родната полиция  и по отношение на  овладяването на циганската престъпност.

Ето няколко от примерните инструкции, на които всеки парфюмиран либерал  ще изръкопляска и ще поиска да погали някого по главата :

1. Ако някъде в охранявания район пребиват, изнасилват и  убиват някого или някоя си, като първа  мярка полицаят е длъжен да отиде със стегната строева крачка при нарушителя и да го изгледа демократично с дълъг укорителен поглед. За кураж полицаят може леко да си подсвирва  на уста нещо от репертоара на Лили Иванова, Слави Трифонов или Азис...

2. При отказ на нарушителя  да спре престъпното си деяние, полицаят предприема по-тежка полицейска  намеса: поклащане укорително на глава, един, два, три пъти – в зависимост от тежестта на провинението.

3. Ако въпреки  и тези законосъобразни действия на блюстителя на реда не помогнат, то следва предприемане на санкцията „енергично размахване на пръст” – един, два или повече пъти, пак в зависимост от  тежестта на провинението. В никакъв случай обаче не бива пръстът  да е среден – в това  престъпникът  може да съзре обиден намек, който да му нанесе  психическа травма, а международните правозащитни организации да възбудят дело срещу България!Олеле!

4. Е, ако и това не помогне, то едва тогава демократизираният наш полицай от евроатлантически тип  ще може да се възползва от върховното му право и да употреби  специализираното си оръжие – зачислената му … полицейска свирка! Чрез силно и енергично демократично  изсвирване – един, два, три пъти – в зависимост от тежестта  на провинението!!!

 

Колаж: ©Георги Чепилев, "Сънят на модерния рицар"

 

Всичко от Денчо Владимиров в "Диаскоп":

 


 

© Христина Мирчева

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.