Роджър Балън и "Архетипи": Един от най-значимите фотографи на ХХІ век пристига в България

08.11.2018
Снимка 1

Националната галерия

представя

РОДЖЪР БАЛЪН

АРХЕТИПИ

13 ноември 2018 – 13 януари 2019

Откриване: 13 ноември 2018, вторник, 19.00 часа

Квадрат 500, зала 19

Пл. Св. Александър Невски

 

Лекция на Роджър Балън:

15 ноември 2018 от 18.00 часа

Квадрат 500, V етаж

 

Един от най-значимите фотографи на ХХІ век, американецът Роджър Балън пристига за първи път в България, за да открие ретроспективната си изложба „Архетипи” в Националната галерия/Квадрат 500.

Архетипи

Осемдесет черно-бели фотографии, направени между 1982 и 2014 в Южна Африка ще бъдат показани в София и Пловдив. „Архетипи” е разказ за хаос, страхове, сенки, илюзии и всичко онова, от което сме направени. Изложбата коментира някои от най-разпространените архетипни състояния на човешката психика и ни води от тъмнината към светлината, от абсурда към иронията, от отчаянието към освобождаването.

  • „Във фотографиите ми преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание. Това е неукротимо място, което има собствени правила и функционира според свои закони. Фотографиите ми свързват моята същност с външния свят. Въпреки това има безкрайни възможности и от мен зависи да организирам света чрез фотоапарата. В общи линии съм човек, който превръща визуалния хаос във визуална съгласуваност”, казва артистът.

 

Балън е сърежисьор и арт директор на видеоклипа "I Fink U Freeky", който бележи началото на съвместната му работа с групата DieAntwoord. С характерната си естетика и провокативност, артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем.

Изображенията му са съвкупност от хора, животни, рисунки, инсталации, които изграждат свят на границата между реалността и фикцията.

Балън ще изнесе и лекция, на която публиката ще има възможност да го види и чуе на живо два дни след откриването на изложбата. Артистът ще разкаже повече за фотографията и онова, което е отвъд нея, за изкуството, което остава и за етапите, през които преминава творчеството му във времето.

Лекцията ще се проведе на английски език и е с вход свободен с предварително записване: https://goo.gl/forms/UTdwmhG6ld6dnWLq2

За Роджър Балън (1950) 

Роден е в Ню Йорк, САЩ, но повече от 30 години живее в Йоханесбург, Южна Африка. Негови фотографии са в колекциите на МОМА (Ню Йорк), ТейтБритън (Лондон), Музея Виктория и Албърт (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра Помпиду (Париж) и много други.

За повече информация: Данислава Делчева, куратор, 0887 43 82 93

 

Наименования на творбите:

  • Въртящи се жици, 2001
  • Пет ръце, 2006
  • Излитане, 2013
  • Дреси и Каси, близнаци, Западен Трансваал, 1993
  • Сержант Ф. де Бруин, Департамент на служителите в затворите, ОФС
  • Кученце между стъпалата, 1999

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.