УМНИТЕ ОСИ – ПЪРВИТЕ ИНДУСТРИАЛЦИ НА ХАРТИЯ

06.06.2013
Снимка 1

Съвременните комикси се раждат върху хартиена основа. В  исторически епохи, преди изобретяването на хартията, като основа за писане и рисуване са служили недостатъчно удобни материали: камък, глина, дърво, кост, кожа, метал, папирус, пергамент и др. Едни от тях са тежки, други чупливи, а трети - скъпо струващи.

Появата на хартията произведе в човешкото общество дълбока промяна. Неописуема е представата за това, какво ще се случи, ако изведнъж хартията изчезне от живота на хората. Чрез хартията ние не само се приобщаваме към знанието, но тя днес е основа на почти всичко, създавано от човешкия ум. От вестници, опаковки, реклами, салфетки, кутии за мляко и пр. хранителни стоки до - банкноти, билети, документи, конструкции, дори автомобили и къщи.... Заради  това величествено присъствие на хартията в живота, XX век бе наречен Хартиената ера.

Известно е, че хартията се появява в Китай през 105 г. сл. Хр. Изобретяването ù се преписва на китаеца Цай Луню. Той бил придворен сановник при император Хо, известен още като изобретател на различни видове оръжия. В най-новите изследвания обаче Цай Луню се посочва като рационализатор, обогатил опита на многобройните незнайни производители. Легендата разказва, че откритието на хартията е дело не на друг, а на поета Фо Киен, взел поука от осите, които си служат с... хартия.

Издание „Диаскоп” публикува легендата, считайки за важно познаването на материалите, необходими за осъществяването на комикс творба:

"Отдавна, много отдавна, живял в Китай славен поет – Фо Киен, обичан от императора и народа. За съжаление неговите прекрасни стихотворения били четени само от посветени. Нямало печатници. Текстовете се изписвали върху гладки плочки от слонова кост или дърво.

Един ден Фо Киен стоял пред работната маса и разсъждавал: „Ако някой би могъл да измисли нова материя, върху която хората да пишат, колкото си искат, и да се разпространява написаното навсякъде лесно и евтино...”

В същата минута пред него се появил Ангел и му казал: "Фо Киен, защо се оплакваш? Имаш талант и стиховете ти са прочути!"

"Стиховете ми биха били десет пъти по известн - отговорил Фо Киен,  ако можех да ги разпространя из целия Китай. А сега е трудно да се намерят и няколко копия от тях. Освен това мастилото лесно се изтрива от плочките и след няколко години нищо няма да остане от труда ми!"

"Ще ти покажа едно ателие, където се произвежда мечтаната от теб материя", отговорил Ангелът.

Ангелът завел Фо Куен на края на една горичка, където се издигала купчина пръст.

"Тук е подземният град с изкустните майстори, които произвеждат онази гладка материя - здрава и непросмукаема, каквато е необходима за твоите поеми. Гледай!" – и с магическа пръчка Ангелът отворил купчината пръст без да разваля тайнствената постройка на работниците. Пред учудения поглед на поета се показали улици и къщички, равномерно разпределени. Тези помещения били покрити от материя, подобна на съвременната хартия. Водата не можела да се просмуква през нея.

"Но това са оси!" – извикал Фо Куен

"Да, поете, ти ги познаваш, но не си забелязал тяхното чудесно изкуство, с което строят къщичките си. Ако се възползваш от техния урок, ще имаш чудесна гладка и здрава материя за писане. Стиховете ти ще се запазят завинаги."

"Но восъкът не задържа мастило"! – възкликнал поетът.

"Заблуждаваш се. Тези клетки не са направени от восък, както е при пчелите, а от растителни влакънца, събирани от осите."

След тези думи Ангелът изчезнал. Оставил Фо Куен да наблюдава работата на осите: как откъсват от дърво дълги нишки, които разделят една по една докато станат по-тънки от косъм; как ги разчесват с крачката и челюстите си; как правят каша чрез дъвчене, месене и овлажняване с лепливата си слюнка. После как приготвените малки топчици разстилат като лист от дърво...

Дълго наблюдавал поетът. После, от едно напуснато гнездо, взел къс от странната материя и го занесъл в къщи.

С няколко трудолюбиви помощници успял по подобие да направи лист хартия от бамбукови нишки, по-късно и от памуково и от черничево дърво, и от други растителни материи.

И така Китай станала първата страна, в която хората от най-старо време произвеждат хартия и си служат с нея.

За любителите на комикс изкуството ще се спомене и за друго радостно събитие – откриването на туш, също в Китай, през 220 година сл. Хр.


 

Издание „Диаскоп” възнамерява да публикува няколко практически рецепти за лесно правене на хартия в домашни условия. Надява се с тези съвети да ентусиазира начинаещите автори за направата на експериментални комикси, предназначени за малък брой фенове.


"Диаскоп"