Живописецът Ганчо Карабаджаков и скулпторката Кунка Димитрова с празнична изложба в галерия Аспект, Пловдив

01.12.2018
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Ганчо Карабаджаков - живопис

Кунка Димитрова - скулптура

5 декември 2018 – 31 декември 2018

Откриване: 05 декември 2018 от 18.00 часа

 

В навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници в галерия Аспект предстои съвместна изява на живописеца Ганчо Карабаджаков и скулпторката Кунка Димитрова.  И докато Карабаджаков е популярен, то Кунка Димитрова, въпреки богатата си творческа биография, се представя за пръв път пред пловдивска публика. Моя е идеята за обща изложба, изхождайки от отличната възможност да покажа творбите на двамата в една експозиция, съчетаваща естетически и тематично фигуралните живописни платна на Ганчо с кавалетните и монументални скулптури на Кунка. Пищните като цвят и композиция картини и стилизираните и лишени от бъбривост пластики се допълват и обединяват хармонично в общото си въздействие.

В настоящата изложба ще бъдат показани двадесетина картини и осем скулптури. Типичната за платната на Карабаджо мека гротеска на пръв поглед контрастира с фината и деликатна изразност на пластиките на Кунка, но естетическият подход, вниманието към детайла, плавната линия, която извайва формата, или резките граници между отделните елементи, обединяват и доказват артистизма и майсторството на авторите. Битови и еротични, библейски и исторически теми в картините препращат хармонично към фигуралните сюжетни композиции в пластиките. Интересен елемент в творбите на Кунка е съчетаването на два материала – шамот и бронз, чието комбиниране е само по себе си предизвикателство.  Както самата художничка споделя за нея „интересно е как керамиката се свързва с метала, използвайки топлината на шамота и масивната плътност на другия материал...“, а според Наташа Ноева „Кунка Димитрова използва първичността на двата материала, като не си поставя за цел да внася философски внушения или интерпретации, а се интересува от съчетаването на двата материала, и начининът, по който да не се бият един с друг, а да си хармонират, да бъдат едно цяло. Кунка Димитрова постига една изисканост във формата и цвета, изящност и функционалност”.

И платната на Карабаджо, и скулптурите на Кунка имат свой сюжет, разказват истории, разкриват образи; в центъра им почти винаги е жената, видяна и пресъздадена от различен ъгъл и с различни изразни и пластически средства.Посетителите на изложбата ще намерят интересни разкази, ще срещнат различни персонажи, ще съпреживеят и открият свои собствени истории, скрити в платната и пластиките на авторите, а в това е смисъла и красотата на изкуството.

Изложбата в галерия Аспект ще бъде открита на 5 декември /сряда/ в 18.00 часа и ще може да бъде видяна до 31 декември.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.