БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ДНЕС: Скулптурни композиции на Крум Дамянов в Квадрат 500

11.12.2018
Снимка 1

Национална галерия

Програма БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ДНЕС

представя

Крум Дамянов

Скулптура

13 декември 2018 –17 март 2019

Откриване: 13 декември 2018, четвъртък, 16.00 часа

Квадрат 500 – атриум, пл. „Св. Александър Невски““

Куратор: Калина Петкова
 

Настоящата изложбата е поредната проява от стартиралата през 2018 програма на Националната галерия под надслов „Българските художници днес“. Представени са пет скулптурни композиции от метал на акад. Крум Дамянов, създадени през последната година, които не са показвани досега.

Създател на форми, притегателни с онова, което не е очевидно. Това е Крум Дамянов - скулптор с разпознаваем личен стил и установена позиция. Творбите му подчиняват формата и пространството извън границите на художествения похват, а авторът търси цялостната завършеност чрез способа на противоречието. В спор сам със себе си и в контраст с всичко останало.

Всеки опит скулптурата на Крум Дамянов да бъде „събрана”  в текст е труден. Художникът разчленява общоприетите форми, а с парчетата създава нови, в които детайлът е осмислен и придава завършеност на произведението. Ето защо то е различно от всеки ъгъл и с всеки поглед зрителят го преоткрива отново и отново. Затова е „виновна” и овладяната до съвършенство игра със светлината, която прониква през ажурния декоративен мотив и избухва в един елемент или поглъща друг, носейки усещането за динамика, а в сянката са прикрити опозициите тъмно-светло, топло-студено, видимо-невидимо. Освободени, те изострят сетивата ни за онази естетична възприемчивост, която авторът е подчинил в материята. Така пътят от натурализма към абстрактното е път през овладяно пространство - дълъг и понякога самотен, но никога скучен.

Като обеми и като излъчване композициите на Крум Дамянов са монументални и достолепни - състояние на формата, което обобщава мироглед, душевност, чувства и време. Пластиките носят усещането за леснота и лекота на изпълнението, но това е по-скоро привидно, като поглед, плъзнал се по полираната повърхност на метала. Дълбоко отдолу са жестовете - и преодоляното чувство на трудност, и алегориите, и метафорите, и емоциите. Възпитаващата естетика, обгърнала скулптурните произведения на Крум Дамянов, ни учи да търсим постоянно, да експериментираме и да играем, за да намерим предела на възможностите за възприятие. Че и отвъд него …

 

За допълнителна информация: Калина Петкова 0879 834 032

                                       Наименования на творбите:

  1. Св. Седмочисленици, 2018
  2. Матей 27:24, 2018
  3. Триединство, 2018
  4. Скорпиони – І, 2018

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.