"Ново село – туристическа дестинация" на Димитър Шопов в галерия L’union de Paris – Пловдив

03.01.2019
Снимка 1

Галерия L’union de Paris представя

Димитър Шопов 

Ново село – туристическа дестинация 

Novo selo – turist destination

картинни обекти, скулптури и видео

10 януари 2019 – 10 март 2019


„НОВО село“ (на английски: NOVO selo) е легендарна, филмова праисторическа сага на българския режисьор Димитър Шопов, създадена през началото на ХХI век и разработена от неговата компания приятели.

Поредицата съдържа осемнадесет филма и един пилотен, непоказван досега, между трети и четвърти филм. Именно този епизод, (Turist destination) ще се състои само под формата на изложба в галерия L'UNION, Пловдив на 10 януари 2019. В изложбата са включени гипсови макети, с които са направени една не малка част от специалните ефекти. 

Филмът „НОВО село“ оказва огромно влияние върху съвременната българска поп култура и туризъм, макар още никой да не го е гледал. 

Основната сюжетна линия, представена във филма, е базирана на провала и e вдъхновена от древния Рим, Египет, Дарвин, Космоса, Първата и Втората световна война, периодът Юра, Креда, Средновековието и Българското възраждане.

Сюжетът на „НОВО село“ се развива в измислена от КМЕТА на селото паралелна реалност на територията на музея на сътворението в Ново село, Пловдивско, населявана от десетки различни видове бетонени създания, повечето от които хуманоидни. Най-важни обитатели на музея са неандерталците – единствени и високоинтелигентни за времето си мъж и жена, от плът и кръв -все почтени хора, създадени предимно да се размножават и оцеляват. 

По-голямата част от населените стотици хектари новоселска земя неслучайно попадат в състава на древното землище не тракийското племе Беси – демократично федеративно племенно формирование, живяло по нашите земи преди хиляди години. Безумието, с което са надарени древните хора, е вездесъща форма на енергия, даваща свръхестествени способности на героите в Ново село, които освен да я калкулират в себе си, друго не знаят. Тя - главната героиня Диди, е приблизителен образ, произтичащ от всичко женско и въплътено някак в себе си.  Той - Инди е безуспешен ловец, по-склонен да засади домати, но уви - домати тогава няма. Съществува и така наречената Тъмна страна във филма, която се поражда от неадекватното отношение на сценаристите към филма. 

Едно е ясно - тези, които използват Силата за добро са последните хора, а обърналите се към Тъмната страна са едни подивели маймуни от племето ПОЛУ, които един ден ще използват камъни и пръчки в опит да завладеят родната пещера и да сложат край на измъчения човешки род. 

Текст: Жан Сгоден

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.