Фондация "Ценности" представя "България през стъклото на времето" в Национална галерия

05.02.2019
Снимка 1

Националната галерия и

Фондация "Ценности"

под председателството на г-жа Антонина Стоянова

представят

БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СТЪКЛОТО НА ВРЕМЕТО

8 февруари - 7 април 2019

Откриване: 8 февруари 2019, петък, 18.00

Квадрат 500, зала 19

С изключителната подкрепа на г-жа Нели Беширова

 

България през стъклото на времето 

е нестандартен като замисъл, новаторски като концепция и съвременен като реализация проект на фондация „Ценности“. Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри от България през 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията представя исторически, етнографски и географски детайли в контекста на европейските ценности. „Старото“ се фокусира от прожекторана времето, осветява се от средствата на „новото“.

Знаковото събитие, предшестващо тази изложба, е една дипломатическа и човешка среща преди 20 години. Историята на 36 артефакти е необичайна. През 1999 италианската аристократка от български произход Надежда Близнаков дарява на тогавашната ни първа дама и дипломат от кариерата г-жа Антонина Стоянова семейна реликва - фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България. Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там Близнаков се влюбва в  девойка от благородническо потекло - ПетронелаВенециани. Той става почетен консул на родината си в Италия и със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята земя.

С времето Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба изпраща като учител по английски на дъщерите му не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман – Джеймс Джойс. Дарителката на ценната колекция Надежда Близнаков присъства в експозицията „на живо“ чрез заснетото с нея интервю в Италия от Милена Кънева и Ирина Дилкова.

Г-жа Антонина Стоянова и фондация „Ценности“ с изключителната подкрепа на бизнес дамата Нели Беширова  представят изложба със завладяваща история и образност, дават възможност да преоткрием културното си наследство, обичаи и занаяти, бит и душевност, да свържем събития и хора от България през стъклото на времето.   

Куратор: д-р Райна Дамяни

Координатор на проекта: Магдалена Гигова

Филм: Милена Кънева, Ирина Дилкова

Консултант-етнограф: Анелия Милушева

Консултант-фотограф: Иво Хаджимишев

 

► За допълнителна информация: Райна Дамяни 0885 910 260

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.