Нежна Филипова: In vino veritas

11.06.2013
Снимка 1

ЛЮБОВ И ВИНО В ТВОРЧЕСТВОТО НА НЕЖНА

Няма да се изброяват значенията на образите, свързани със сладкия плод на нежната лоза – виното и любовта. Безкрайна е редицата на творците,  обичащи да си попийват и в настроение да избират сюжетите си. Но карикатурите на Нежна Филипова предизвикват чувство на размисъл, който достига до духовния смисъл на темата. Нейното творчество ни напомня за мъдроста на една арабска легенда.


ЛЕГЕНДА ЗА ВИНОТО

След като праведният Ной посадил първата лоза, дяволът се приближил и я полял с кръвта на един паун. Когато лозата почнала да се разлиства, той я полял с маймунска кръв. А когато първите зърна плод наедряли, дяволът е полял с кръвта на един лъв. Най-накрая, когато гроздето започнало да узрява, той сипал на корените свинска кръв.
Така първата лоза всмукала от кръвта на тия животни, а сокът на плода
ù получил характерните особености на всяко от тях. За това арабите казват – когато човек изпие първата чаша вино, се разхубавява като красивия паун. Когато изпие втората чаша той е като маймуната. На третата е като лъва. Най-сетне като се напие, загубва съзнание, пада на земята и се търкаля като свиня.

©Диаскоп

Албум с карикатурите на Нежна тук

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Късметлийка съм, че съм живала в семейство с невероятно чувство за хумор и че съм надарена да рисувам. Щастлива съм, че живея в страна, в която има в изобилие от моливи и хартия:)) Насърчавана съм и в училище да се изразявам чрез карикатури. И макар да ми е било финансово трудно да изкарвам прехраната си от карикатури, имам свободата да "говоря" на един универсален език чрез карикатурата. И желанието ми за общуване по този начин надделя над икономическите аспекти. То е част от това, което съм. Обичам карикатурата и най-много "карикатура без думи". Чрез нея мога да "говоря" по тема или проблем с много разноезични хора и да "видя" проблема по начин, по който думите не го показват.

В гилдията на Пловдивските и Бг карикатуристи съм подкрепяна и вдъхновявана за участия в много изложби у нас и карикатурни фестивали в цял свят: Националната карикатурна изложба; Биеналето на хумора и сатирата - Габрово; Международни конкурси и изложби на карикатурата в Италия, Франция, Турция, Унгария, Белгия, Холандия .

1993 - поканена за участие в Saint Just le Martel, на Международен фестивал на карикатурата.

2002 - представена в книгата на известния португалски карикатурист Освалдо де Соуса -"Жените карикатуристки".