Димитър Манолов: "Човек от хартия"

12.06.2013
Снимка 1
В рубриката "Нови книги"
 
"Човек от хартия", стихотворения
издателство Пергамент и фондация "Лексема", София, 2013
художник на корицата и редактор на книгата: Иво Рафаилов
 

"Стихотворение, което те поставя пред една кратка прожекция, и точно когато очакваш, че ще бъдеш изпитан (говорим за морален изпит), ти казва "Майтап бе, Уили! и те пуска на свобода. Диапорама, която успява да ти внуши, че си неразделна част от концлагера, че трябва да се съсредоточиш само върху мисълта, как да не ти откраднат дажбата или обувките, а после с фокус те принуждава да осъзнаеш, че нямаш този шанс, обстоятелствата да те направят герой."

Йордан Ефтимов

"Човекът в тази поезия е направен от хартия формат А4, от вестникарски изрезки и цитати. Той е крехка двуизмерна сянка, иронично съотнасяща се към оригинали и образци, но състрадателна към второстепенните герои, двойници и въображаеми момичета. Безспорно Манолов има чувствителност към невидимото и незабележимото в ежедневието, а това, следвайки аналогиите в книгата, е и чувствителност към маргиналното в едно лишено от революции настояще."

Мария Калинова


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Димитър Манолов е роден през 1989 година. Публикува поезия, проза и литературна критика в “Литературен вестник”, “Капитал Light” и онлайн издания… Има награди за поезия от конкурса “Веселин Ханчев” (2009-2012 г.) и конкурса на фондация “Климент Охридски” (2010 г.). Първата му стихосбирка - “Човек от хартия” - е издадена през март 2013 г. от Издателство “Пергамент” като част от програмата на Фондация “Лексема” за подкрепа на българската литература.

През април 2013 г. книгата печели Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" в категория поезия.


 

Снимки от премиерата на книгата "Човек от хартия" на 4 юни, вторник, 19.00 ч., в кафе-книжарницата на "Ориндж Център", ет.4, ул. "Граф Игнатиев"18: Владислав Христов