Изложбата "Терен Медея" продължава в нова пространствена версия - Квадрат 500

18.05.2019
Снимка 1

Националната галерия

представя

"Терен Медея" на нов терен – Квадрат 500!

20 май 2019 – 16 юни 2019

Откриване: 20 май 2019, понеделник, от 18.00 часа

Квадрат 500, зала 19

Куратор: Снежина Петрова

Режисьор: Десислава Шпатова

Графичен дизайн: Теодора Симова

С благодарност за подкрепата на Весела Ножарова

След четиридневното представяне на „ТЕРЕН МЕДЕЯ“ в Софийската градска художествена галерия през април 2019 и големия интерес, който предизвика, имаме щастието да продължим тази изложба в нова пространствена версия! Очаквайте и програма на съпътстващите събития!

Проект на сдружение „Легал арт център“, реализиран с подкрепата на Пловдив - ЕСК 2019, Нов български университет, Гьоте институт – България, Столична програма „Култура“, Национален фонд „Култура“ и Театър „Азарян“ - НДК.

„Едно изживяване-ключ... към детските ми спомени, към театъра като изкуство и лек... Благодаря за споделените мисли, обиколка и образа на една "разцепила се отвътре" Медея!“ Марина Деливлаева; „Medea Expierence. Това е повече от изложба. Процес. Личен пърформънс. Изиграх го. Преживях го.“ Георги Тошев; „Изложбата е превъзходна! Най-сърдечни поздравления за изключително ценния за обществото проект и за всичко, което правите за социалното приобщаване на децата от малцинствените групи!” Силвия Трифонова; „Поздравления за целия екип на постановката "Медея" и Изложба ТЕРЕН МЕДЕЯ - за провокацията и каузата! Изложбата с рисунки и предмети, направени от децата от Столипиново, както и деца от арменската и еврейската общности и с невероятните фотографии на героите на спектакъла, стана събитието на София!” Мариана Кацарова; „Само си представете деца от Столипиново в древния театър… то там им е мястото някак си и такова решение, да бъдат поканени през централния вход и на драматургията, и на театъра по същество – трябва характер и смелост, за да си го позволиш.“ Иглика Трифонова.

Изложбата представя етапи от реализацията и надграждането на проект „Медея“ - един от главните акценти в артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Изследват се  възможностите на съвременния театрален продукт да осъществява интеграционна и образователна роля чрез включване на деца от различни етнически общности в Пловдив в спектакъла „Медея“, който ще се изиграе един единствен път на 28 юни 2019 на сцената на Античния театър в Пловдив. https://epaygo.bg/4257497547

Двугодишната работа с над 75 деца доведе до разширяване обхвата на проекта и стартирането на нови проекти: „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“ и #clipclaptheatre - Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца, които бяха подкрепени от Столична програма “Култура“ и Национален фонд “Култура“. Изложбата представя видео-записи от социодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова, заснети от Найо Тицин и Васил Гарнизов; детски рисунки и макети, изработени в художествените работилници на Цветелина Спиридонова; фотографиите на Павел Червенков с актьорския екип на проекта; сценографските проекти на Зина Генч, Анна София Амадеа и Валентина Хавиера Пино Райес от Akademie der Bildenden Künste München и видеоинсталация „clipclaptheatre“. Текстовете за изложбата са изготвени съвместно с Ивет Михелфелдър – доцент в института по театрознание към Ludwig-Maximilians -Universität München –и нейни студенти. Фонограмата, която звучи в пространството на изложбата, включва документални записи от социодраматичните работилници с деца и е реализирана от Калин Николов по идея на Снежина Петрова и с авторската музиката на Асен Аврамов.

Защо ТЕРЕН МЕДЕЯ?

Защото докато работим на ТЕРЕН в различни етнически общности в Пловдив и София, ние разширяваме обхвата на съвременния театрален продукт и даваме достъп до неговия ТЕРЕН на нови групи и публики. Вярваме, че ТЕАТЪРЪТ Е ТЕРЕННО изследване на границите ни като артисти, граждани и възрастни, които се опитват да си припомнят детството на човешката цивилизация през митове, игри, празници, картини и песни.

ТЕРЕНЪТ има свойството да отключва творчески интуиции за ТЕАТЪР.

За допълнителна информация:

Снежина Петрова 0898 635 737

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.