Италианският фотограф Алберто Гандолфо с фоторазкази за хора, дръзнали да се противопоставят на мафията

05.06.2019
Снимка 1

Фестивал ФотоФабрика и

Галерия КО-ОП представят

Алберто Гандолфо

"Онова, което остава"

11 фоторазказа 

06 юни - 07 юли 2018

Откриване: 06 юни 2019 от 18.30 часа

 

Италианският фотограф Алберто Гандолфо с изложба в София, разказваща историите на онези, дръзнали да нарушат омертата, противопоставяйки се на системата или на мафията.

На 19 юли 1992 г., точно два месеца след убийството на прокурора Джовани Фалконе, смъртта си в атентат намира и неговият колега и приятел Паоло Борселино. Легендарните магистрати остават символ на борбата срещу мафията и след смъртта си, защото живеят в паметта на близките си, които все още търсят истината и чакат наказания за виновните.

Историите на онези, които остават, разказва във фотографския си проект Алберто Гандолфо. Сред 11-те фоторазказа, които ще видим по време на изложбата му в София, е и историята на семейство Борселино, представена от брата на Паоло Борселино - Салваторе (на снимката). Освен нея експозицията “Онова, което остава” включва още емблематични случаи от Италия, свързани с престъпления на мафията, отказ от правосъдие, лекарски грешки, съмнителна смърт, потулени разследвания, корупция.

На откриването на изложбата на 6 юни от 18:30 в галерия КО-ОП авторът лично ще представи фотографското си разследване, както и триезичната фотокнига към него.

Фотографът Алберто Гандолфо документира лица, влезли в новините като жертви на насилие. Авторът пресъздава историите така, все едно се случват в момента. Изложбата е вид фотографско свидетелство за развоя на събитията след техния медиен отзвук. Фотографът проследява развитието на случаите от времето, в което са отразени до днешна дата. Той е убеден, че показването на лицата на жертвите на насилие или техните близки е борба с несправедливостта, начин да се информира обществото и да се задейства промяната.

За Алберто Гандолфо

Алберто Гандолфо е роден през 1983 г. От малък е запленен от съвременното изкуство и фотографията. Занимава се основно с портретната фотография и се е обучавал при няколко световни имена в бранша. Има самостоятелни изложби и проекти и излага свои работи в колективни експозиции в Италия, Франция, Русия. Носител е на почетната награда MIFA за 2016 г. Алберто Гандолфо е създател и съосновател на фотоколектива Eglise в Палермо.

Публика ще има възможност да разгледа изложбата „Онова, което остава“ от 06 юни до 07 юли 2019 в галерия КО-ОП, бул. Янко Сакъзов 17

Работно време: вторник-петък 12:00-20:00, събота-неделя 10:00-20:00

Прилагаме допълнителна информация, както и подробности по темите и събитията, които ще се състоят по време на шестия фестивал ФотоФабрика:

https://www.fotofabrika.org/bg

https://www.facebook.com/fotofabrika.festival

 

Шестият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година и партньор на УниКредит Булбанк от своето основаване.

 

Информация: Маргарита Енева, Фестивал ФотоФабрика

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.