Пловдив чете започва с 4 литературни срещи: Панчо Панчев и "Съпреживяно", Силвия Недкова и "Евангелие на тревата", Васил Балев и "Тежест", Весела Николаева, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов и "От Балкана до Дунав"

10.06.2019
Снимка 1

Пловдив чете

Програма за 10 юни 2019 

 

18:00 – Регионален исторически музей (пл. „Съединение“ 1)

Панчо Панчев представя книгата си с разкази „Съпреживяно“

С участието на акад. Марин Кадиев

 

18:30 – клуб „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ 36)

Издателство „Лексикон“:

Силвия Недкова представя стихосбирката си „Евангелие на тревата“

Модератор: Ина Иванова

Думи за книгата

"В българската поезия няма закъснели дебюти, има отчаяно подранили. Силвия Недкова ни показва, че стиховете не само трябва да се преживеят и запишат, но и да се изчакат да прекосят реката на времето. Всеки неин стих е войник, който е преминал своя маратон, умирал е хиляди пъти върху седлото, преживял е вихрушки и порои, но е пренесъл поверената му вест. Стиховете в книгата са писани над 30 години. Не много често литературата ни се изправя пред подобно личностно хладнокръвие, пред такъв старателно поддържан респект към писането на стихове и издаването на поетични книги. Умението да се чува истинския ек на думите през пластовете на преживяното е ценното в "Евангелие на тревата". В нея има дух, дъх, сърце, молитва, проклятие, гняв, поплак, мъдрост, ирония, самоирония. И кураж да се свързват времената, хората, поетиките и съдбите." - Александър Секулов

"Стихотворенията на Силвия Недкова напомнят притчи, от които струи изворна тъга. Чиста и всеобемаща книга, побрала и библейската мъдрост, и познанието за всекидневния, конкретен живот." - Мирела Иванова

 

19:30 – клуб „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ 36)

Издателство „Жанет 45“:

Поетът Васил Балев чете текстове от книгите си „Тежест“ (2019), „Стихотворения“ (2014), „Злак“ (2011).

Думи за автора

Васил Балев е автор на стихосбирките „Злак“, спечелила наградата „Иван Николов“ за млад автор през 2011-а, както и „Стихотворения“ (изд. „Факел експрес“), която също бе удостоена със статуетка „Иван Николов“ през 2014-а. Тази година в Театрална работилница „Сфумато“ предстои да бъде поставена пиесата му „Свлачище“. Камерният текст бе сред шестте номинирани на националния конкурс за драматургия на Нов български университет.

„Тежест“ (изд. „Жанет 45“) е най-новата му книга със стихове.

Стихотворение от "Тежест" в "Диаскоп"

 

19:30 – клуб Fargo (в Дом на киното, ул. „Гладстон“ 1)

Издателство „Сиела“

представя „От Балкана до Дунав – посоки за пътешествия в Дунавска България”.

С участието на авторите Гавраил Гавраилов, Весела Николаева и Михаил Михов

"От Балкана до Дунав - идеи за пътешествия в Дунавска България"

Българите рядко сме обединени около едно мнение. Ние сме индивидуалисти, обичаме свободата, обичаме да се чувстваме независими. Векове наред сме били поставяни извън тази свобода и тогава погледът ни е бил отправян на север. Там сме я търсели - отвъд Дунав.

За българите река Дунав винаги е била повече емоция, отколкото разум. По водите й са плавали завоеватели, революционери, търговци и емигранти. Край бреговете й са построени градовете, донесли европейската ни култура.

Дунавска България днес има много за преоткриване - тракийско и римско наследство, защитени територии и биоразнообразие, оперни фестивали, театри, манастири и храмове, вино и храна, вело и екстремен туризъм.

Искаме да разкажем за всичко това на повече хора. Започнахме от Северозапада, където гледахме опера под Белоградчишките скали, опитахме храната на турлаците и власите, летяхме с балон, влизахме в пещери, а вечерите пиехме гъмза и други местни сортове вино, които не те напиват, а само те опияняват.

Гостувахме и на банатските българи, запазили българското си самосъзнание и стремежа си към независимост над 200 години далеч от родните места. Все още има места, където животът е красив, хората са учтиви и усмихнати, а традициите се почитат. Едно такова място е столицата на банатчани - Бърдарски геран.

От Видин през Оряхово, Свищов и Русе, чак до Тутракан и Силистра - навсякъде се спирахме, за да поспрем за малко и времето. Да усетим омагьосването на възраждащия се някогашен блясък. Отбихме се и през местата, свързани от векове с голямата река - Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград.

Спуснахме се с каяк до Дунавските пясъчни острови, за да наблюдаваме пеликани и морски орли. Правихме си кратки разходки в околностите на градове и села сред съхранена природа и необятни гледки. И през цялото това време жадувахме да споделим тази емоция с повече хора.

И ето, че всичко това вече е събрано на едно място - "От Балкана до Дунав".

Дунавска България е любов от пръв поглед и за цял живот.

Нека я преоткрием заедно!

 

Информация: Гери Георгиева, ИК "Жанет 45"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.