"184 мегабайта болка и отчаяние": Тъжни приказки от изминали години превръща в поетични видеа Надежда Олег Ляхова

01.07.2019
Снимка 1

Галерия Структура представя

Надежда Олег Ляхова

Как си?

Еднократна прожекция на видеата

"Как си", 2015, 13:25 мин и "Дупки", 2017, 8:43 мин

Откриване: 04 юли 2019 от 21.00 часа

 

Присъствието на Надежда Олег Ляхова в художествения пейзаж е едновременно силно и ненатрапчиво. Нейните появявания не са чести и винаги са продиктувани от дълбоки вътрешни мотиви. Отношението й към правенето на изкуство е пределно честно и идеалистично.

Много често, особено през последните години, проектите й са свързани с конкретни случки и лични истории. Болезнената откровеност и дълбочината на преживяното са изпитание за зрителя. Авторката обаче не остава на повърхността на дадената ситуация, а успява да изведе красиви и сложни метафори за живота и криволичещите му пътеки.

 В двете видеа, които сега представя за първи път пред публика: „Как си“, 2015, 13:25 мин и „Дупки“, 2017, 8:43 мин, Надежда Олег Ляхова споделя собствения си опит. Тъжните приказки на изминалите години са превърнати в поетични разкази, като опит за справяне и търсене на изход. Авторката изпробва различни терапии – от традиционните вярвания през езическите ритуали до чуждите суеверия, опитва се да намери ключ към скръбта чрез повтарящи се действия и различни занимания. Унищожаването на свидетелствата за тези „184 мегабайта болка и отчаяние“ не помага, но енергията трябва да се изразходва. Търпеливото, настойчиво и отчаяно запълване на дупки в старата стогодишна стена е всъщност израз на неистовия стремеж да се възвърне загубената цялост на душата. Оптимизмът се редува с тъга и брутална трезвост. „Трябва, мога, ще продължа“ се сблъсква с всекидневната, ежечасна и ежеминутна битка с преодоляването на житейските препятствия.

 

Информация: Зоя Петрова, +359 885 890949, [email protected] 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.