ЛЕДЕНИ ИГЛИ с Денчо Владимиров: Случка с "ДЯДО И РЯПА "

01.07.2019
Снимка 1

Смях за разхлаждане от острото перо Денчо Владимиров!

След като преди време бившият президент Плевнелиев прочете изразително в градска градина българската народна приказка "Дядо и ряпа" и призова присъстващите да схванат дълбоката поука в нея, още в понеделник директорката на детска градина "Демократично дете" Магнолия  Бостанджиева–Джонсън събра децата и им каза нежно и сурово според новата демократична педагогична методика:

- Деца, искам да ми кажете каква е поуката в приказката "Дядо и ряпа". За какво се напъват дядото, бабата, внучката, кучето, котката, мишката да вадят ряпата?

- Ами, за да я изядат! - бързо вдигна ръка и отговори Мимчето, пълната отличничка на детската градина, кандидатка за завършването й със златен медал.

- О, Мимче, профанираш, мило, не е само за това, не е само за това... - усмихна се пак педагогично нежно и сурово според демократичната методика Бостанджиева - Джонсън. - Ваденето на ряпата със задружни сили е метафора за това как може заедно задружно да изкореним някои случайно останали все още лоши нещица в прекрасния ни живот под управлението на добрия чичко Борисов. Хайде, като се приберете вкъщи попитайте вашите баби и дядовци, татковци, майки, учинайки, стринки кои са тези лоши неща...

На другия ден децата се явиха с цял букет от отговори.

Петърчо:

- Тате каза, че ваденето на ляпата било метафола за това как може със задлужни усилия да изколеним колупцията!

Гошко:

- Как да изколеним плестъпността! Оня ден хванаха един дядо без билет в лейса и го алестуваха!

Не закъсня с отговора си и Коцето:

- Със задлужни усилия ще се сплавим с лошите луснаци, дето все с тях ни плашеха чичко Лосен, плезидентът, и чичкото с апалтаментите, ама заблавих как се казваше... Тъй каза баба, тя е гелбелка...

И тогава се чу неочаквано включване в дискусията от леля Ганка, доцент по литература, доктор по метафорите, хванала се поради безработицата за чистачка в детската градина:

- Ами и аз, деца, да ви кажа каква е според мен поуката от приказката "Дядо и ряпа".  Значи, мили деца, дядото, бабата, внучката, кучето, котката, мишката - това са  българските управници, дето дърпат голямата ряпа на ВЛАСТТА! Докато не я издърпат съвсем тази ряпа и не остане нищо от нея на народната нива, чичковците и стринките управници все така ще са си хванати дружно коалирани един за друг и ще дърпат... Държи ги Ряпата, тоест Властта, мили деца.  Ето, това е новата поука от старата народна приказка.

На другия ден децата не видяха повече леля Ганка, докторката по метафорите, в детската градина.

Бяха я уволнили за несправяне с работата - инспектор от градското управление на просветата намери въглищен прах по един от корнизите на прозорците, изсипан там тайно през нощта от огняра бай Асан по нареждане на директорката.

В тази безработица той, бившият шампион по борба, не посмя да откаже да изпълни заповедта й. 

 

Илюстрация: © Студио "Диаскоп"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.