Георги Чепилев: "Съвременното българско комикс изкуство - бял или черен труд?"

08.07.2019
Снимка 1

Изследванията на комикс дружество "Диаскоп" се публикуват с официалната подкрепа на Европейска столица на културата Пловдив 2019.

Съществуват бял и черен труд. В античния свят физическият труд бил презиран и се извършвал само от робите (дори учителството, възпитанието, писарството и пр.), макар богатите да се ползвали от плодовете му. Днес сякаш за реванш се отнасят към черния труд с голямо внимание и покровителство, което е друга крайност и несправедливост. Може ли да се сравняват по ценност и полезност труда на архитекта с този на общия строителен работник или труда на професора с работата на училищния портиер? Днес в България се заплаща много по-добре на пласьора  и др. които нямат нищо общо с творческия акт, отколкото на писателя, или на художника, макар че писателите и художниците са в групата творци, които нямат необходимост от посредник, за да достигне творбата до публиката. Творци като композитора, театралните драматурзи и подобни се нуждаят от творчески труд и на други лица-изпълнители, хонорари заслужава всеки от тях според извършената работа. Съществува и група творци, тълкуващи или опиращи се на чужд авторски замисъл, това също е труд, а работникът заслужава заплатата си.

Има и още едно деление на труда: честен и полезен труд и безчестен и вреден труд.

Например безчестно и вредно е за българските подрастващи, че министерството на културата със своята бюрократична машина 30 години поставя в неравностойно положение едно честно и полезно изкуство – деветото изкуство в България е все още извън регистрите на изкуствата. Как да се самофинансира и извършва законно своите дейности? Как да се внесе български принос в европейската и световна сцена, като властимащите със своето безразличие принуждават българските комикс артисти да не работят? Какви законови критерии да ползват тези автори при ценообразуването на своя труд и представяне необходимите за обществото отчети?

Работата на комикс артиста е не само много сложна, но и много отговорна – често пъти той извършва всички дейности от трите творчески групи. В чужбина получава за труда си заслужени хонорари и овации, в България трябва да извърши всички дейности нелегално и дори да заплати от домашния си бюджет.

 

Още по темата в "Диаскоп":

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019:

"Георги Чепилев за изкуството на комикса"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.