Петко Симеонов: "Великият Чарли и неговият син Ванчо" - "Пиле, змия, звяр и дюля"

23.07.2019
Снимка 1

 

(Книга, написана по поръчка на жена ми и вързана с панделка)

 

ПОРЪЧКАТА

Увлечен в мечтания, тежко въздъхнах, а жената ме запита какво ми е. Въздъхнах отново, викнах си наум гласа. Той се прибра:

– Угрижен съм. Народът не купува книги. Никой

вече не чете!... Книгата отиде на кино, ако правилно ме разбираш.

Жена ми възрази, заспорихме, посочих й, че никой не поръчва книги, а ето торта съм видял да се

поръчва, също така пица поръчват, песен поръчват, поръчват си студена бира и кебапчета, но досега не съм видял някой да е викнал:

– Айде бе... Какво стана с поръчката ми за книга? Забравихте ли ме...

Жена ми, тя Костенка се нарича, е психотерапевт.

Преди много години ми беше ученичка в гимназията и докато я учех, ме обикна. А мен дисциплинарно ме уволниха, защото беше втората ученичка, която ме обикваше. За нея обаче се ожених.

– Ти как си го обясняваш?

– Кое да си обяснявам?... Времето се смени... По

цял ден гледат телевизия! Кога е било това? Ние, бъдещите писатели, сме в пенсия, преди да сме написали каквото и да било... Не мога да се ентусиазирам.

Професията, която съм си нарочил, не е модерна. А е късно да се преориентирам...

– Защо да е късно? – възрази Костенка. – Никой няма да разбере, че я сменяш.

– Колко си глупава. Като я сменя, нали пак ще я избера!... При моите проблеми с гласа, който ту влиза, ту излиза от мен, аз какво? Мога само да пиша...

– Тогава пиши.

– Аз какво ти говоря?... Настана тежко време за писателя!... Мъчи се творецът... Мъчат се неговите нереализирани почитатели... Тегло, Костенке...

Погледнах я с надежда.

– Не може! – отсече тя. – Тази седмица трябва да ми представиш сметките от Сухата чешма.

Костенка е такава. Строга е.

– Еееххх... Станахме динозаври. Сватът е динозавър, Койчо е динозавър, Меричлери е динозавър, а Пирго е бронтозавър... Времето ни свърши приживе... Ние сме изкопаеми.

Костенка категорично и твърдо ме прекъсна:

– Омръзна ми... Поръчвам ти една книга!

Това, значи, се случи по обедно време, тъкмо се канех да спра да разсъждавам какво удоволствие би било, ако пишех. Хей така ще си седя, ще си фантазирам, ще се опиянявам от собствените си мисли и ще ми е едно хубаво, ама много хубаво, че народът ме чете, цъка с език и вика: ей, какви е деца раждала, ражда и сега и тъй нататък, като има предвид мен – Маринко Маринов. Да, но народът не чете. И въздъхнах...

 

Откъс от книгата на Петко Симеонов
"Пиле, змия, звяр и дюля", 23 юли 2019
ИК "Жанет 45"
Оформление: Христо Гочев
Редактор: Надежда Радулова
Брой страници: 272
ISBN: 978 619 186 507 9
Корична цена: 17.00 лв

 

За книгата

„Четири новели, в които острото сатирично перо е потопено в мастилото на магическия реализъм. На пръв поглед познати исторически реалии и типажи, покрай които сме минавали и в живота, и из страниците на родната ни литература, изведнъж ни изненадват със странни „измествания“, жестове, реплики, обрати. А-ха сюжетът да влезе в отъпкания коловоз, и историята отново „дерайлира“ и поема в напълно неочаквана посока. И всичко това – на чуден, сочен, гъвкав български език.“

Надежда Радулова

 

За автора

Петко Симеонов е роден на 11 май 1942 г. в град Монтана. Там завършва средното си образование, а специалност „Философия“ в Софийския университет. Работил е в Института по социология към БАН. Един от създателите на СДС. Автор е на книгите „Индивидуалната дейност“, „Две стъпала до покрива“, „Света Петка Българска“, „Годините на заека“, „Голямата промяна“, „Клубът“, „Вековно бягство от нищетата“, „Доместикация на огъня“ и др.

 

Информация: Гери Георгиева, ИК "Жанет 45"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.