"Прасето и културата": Десетото международно биенале "Майстори на карикатурата" - Пловдив 2019 отново ни събира в Етнографския музей

30.09.2019
Снимка 1

Регионален етнографски музей - Пловдив

Международно биенале

"Майстори на карикатурата" - Пловдив 2019

десето юбилейно издание

1 октомври - 31 октомври 2019 

Откриване: 1 октомври 2019 от 18.00 часа

 

Всяка нечетна година е повод за радост за нас, защото ни носи нова среща с неувяхващото изкуство, наречено карикатура. В контекста на отбелязването на „Пловдив – европейска столица на културата“ през настоящата 2019-та, която съвпадна и с годината на прасето (по Източния календар), съвсем естествено се роди и темата „Прасето и културата“. Тя бележи десетото издание на нашето Биенале.

Темата вероятно се е сторила трудна или сложна за някои автори, тъй като те трябваше да обрисуват тази причудлива двойка като едно цяло. Но това е само на пръв поглед, защото майсторите на карикатурата ни показват, че образът на прасето/свинята позволява широка интерпретация в разнообразен културен контекст. В изданието може да се проследи „разказът“ за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид.

В Десетото юбилейно издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив’ 2019 се включиха 87 автори с 203 карикатури. Те са представители на 30 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Според регламента журито номинира 20 творци – петима удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом.

 

Информация: Цочо Пеев, карикатурист, организатор

 

Още по темата в "Диаскоп":

"Овце и вълци"

Осмо издание

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.