"ЛаТекст" с ново видео, вдъхновено от хорър филми от зората на киното

04.10.2019
Снимка 1

Литературната рок група LaText с пореден черно-бял видеоклип – постмодерен колаж от експериментални филми.

Литературната рок група LaText пуска ново видео към песента "Неделя" – част от втория им краткосвирещ албум. Това е вторият клип към новите записи на бандата, след "Толкова много неща", който излезе точно преди една година.

За новото видео групата си сътрудничи с млади творци от НАТФИЗ.  То е дело на режисьорката Теодора-Косара Попова и монтажиста Волен Пенев, които се обединяват около любовта си към експерименталното кино от първата половина на миналия век.

Видеото към "Неделя" може да гледате тук:

https://www.youtube.com/watch?v=keLrVm5sdSI

Текстът на песента "Неделя" е стихотворение на Петър Чухов, което бандата преработва в типичния си стил – съчетание между деликатността на поезията и суровата енергия на рок музиката. Подходът на видео екипа към парчето е едновременно илюстративен и асоциативен, с хорър естетика и структура на сън. За да се получи впечатляващата игра на текст и образи, Косара и Волен гледат експериментално кино от началото на века в продължение на дни, а стартовият материал за монтажа е над 30 часа. Финалното видео е монтирано от 24 филма,  на принципа на постмодернизма – познати фрагменти, които на колажен принцип се превръщат в ново произведение.

LaText са

Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, текстове, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас, поезия) и Гриша Маникатов (ударни). За седемгодишното си съществуване те са свирили в клубове и на фестивали в цяла България, често – с гости поети и музиканти от България, САЩ, Нова Зеландия, Румъния и др. През 2014-а излиза първото им EP “Само”, включващо 7 парчета. Миналата есен пък пуснаха видеоклип към първата песен от новия си албум - „Толкова много неща” – дело на визуалния артист Мери Адам.

Още информация, снимки, интервюта:

Creative Energy Hub

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.