Рисунки на уникалната Лика Янко в Националната галерия

05.11.2019
Снимка 1

Националната галерия

представя

ЛИКА ЯНКО

РИСУНКИ

Колекция: Владимир Илиев и Александър Тошев

7 ноември 2019 – 9 февруари 2020

Откриване: 7 ноември 2019, четвъртък, 18.00 часа

Квадрат 500, зала 6

 

Уникалното присъствието на Лика Янко (1928 – 2001) на българската художествена сцена е белязано от една от малкото й публични изложби, цензурирана и затворена през 1967. Причината е в няколко “неотговарящи на изискванията” творби. Но тази травма не пречи на авторката и през следващите години упорито да изгражда своя собствен свят от образи и форми, по детски непосредствени и библейски мъдри. Лика Янко е по-известна като живописец, преодоляващ конвенционалните представи за изразните средства чрез колажиране на различни «случайни» материали, чрез преплитане на абстрактното и фигуративното, чрез изграждане на формите почти само от един цвят– белия.

Рисунките на Лика Янко са по-малко известни,  а запознаването с тях най - добре разкрива интензивния практически постояненпроцес на «осмисляне» на света с щрих и линия. За да представи тази страна в творчеството на художничката, Националната галерия отново сътрудничи с куратора Иво Милев, режисирал от колекцията на Владимир Илиев и Александър Тошев иновационна експозиция от непоказвани досега рисунки на авторката с въвличане на мултимедийните хнологии и специализирано осветление. Създадени в периода от началото на 70-те до средатана 90-те години на ХХ век, тези листове представляват съществен елемент от творческия процес и биографията на Лика Янко. Чрез тях може да се проследи развиващият се в платната й от това време линеарен стил, който е ясно разпознаваем и неповторим. Акценти в експозицията са няколко платна от дарението на художничката за Националната галерия малко преди смъртта й през 2001.

За допълнителна информация: 

Иво Милев, куратор, 0877 099 172

Елица Терзиева, уредник в Национална галерия, 0887 890 196

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.