Професор Бернар Окутюрие - теоретик на двигателните методи за подкрепа на детското развитие представя книгата си "Действаме, играем, мислим"

07.01.2020
Снимка 1

18 януари 2020 година от 10.00 часа

Френски институт в България


 

Един от най-значимите световни теоретици и практици на двигателните методи за подкрепа на детското развитие професор Бернар Окутюрие (роден през 1934 г. в Тур, Франция) пристига в България, за да представи лично чрез отворен 8-часов семинар първата си книга на български език „Действаме, играем, мислим”. Основни теми на семинара:

"Психологическо развитие на детето чрез телесно изразяване" или "Телесният път на психологическото развитие на детето"

"Възпитателната и терапевтична психомоторна практика и спонтанната игра"


Професор Окутюрие е своеобразна звезда на психомоторната европейска сцена и е популярен по света с теорията и практиката си повече от 40-години. Той развива свой интердисциплинарен метод, наречен „Психомоторна практика Окутюрие”, който се опитва да обясни телесните корени на психологическото раждане и интелигентността. Авторът предлага методология на преподаване, която поставя тялото, играта, действието и удоволствието в центъра на вниманието. Концепцията му за психосоматично изразяване обяснява също, че децата изразяват физически чрез тялото своите афективно-емоционални черти и когнитивни преживявания и това е поле за сериозна подкрепа и работа при евентуални дефицити. Сред неговите фундаментални виждания са, че сензомоторното удоволствие, движението и играта допринасят за добиване на увереност по отношение на безпокойствата и дискомфорта на детето, успокояват вътрешните страхове, подобряват развитието на символичната функция, благоприятстват развитието на умствената репрезентация и помагат за по-добро разбиране на емоциите.

В Европа името на Окутюрие е поне толкова добре познато, колкото това на педагога Мария Монтесори. На 84-годишна възраст той все още работи, преподава и пише активно. Книгите му „Брюно и психомоториката“, „Психомоторната практика. Възстановяване и терапия“, „Методът Окутюрие”, „Действаме, играем, мислим” го превръщат в значимо име в областта на педагогиката, психомоториката, детското развитие, действените терапевтични методи и др.

Психомоториката е теория и практика с над 100 годишна история, която е част от задължителната учебна програма като възпитателна дисциплина в голяма част от детските градини и началните училища в Европа. В България методът се практикува от 25 години главно при работа с деца с увреждания в домовете за медико-социални грижи, а в последните години и във все повече държавни детски градини и частни центрове. Расте интересът на различни специалисти – педагози, психолози, психотерапевти, ерготерапевти и логопедии към прилагането му в работата с деца поради голямото значение, което отдава на тялото, движението и смисъла на детската игра.


Публичният семинар

на проф. Окутюрие е рядък шанс не само за специалисти, работещи с деца, но и за по-широк кръг аудитория, която може да разшири разбирането си за детската психика и изразяването на детето чрез начините, по които то се движи и играе спонтанно, както и за ролята на възрастните и другите деца в тези процеси.
 

„Развитието на детето е еволюционен континуум, който винаги се отнася до преживяванията на релационни неща от миналото. Опитахме се да подчертаем постоянната диалектика между миналото и присъствието в света тук и сега, между несигурността и търсенето на сигурност, диалектика, която отваря път към определен психологически баланс, където тялото има своето място.“ - проф. Бернар Окутюрие

Местата за семинара на 18 януари са ограничени. Все още можете да закупите билет 
тук.

Действаме, играем, мислим

"Бернар Окутюрие е основател на уникален психомоторен подход към детското развитие и терапия. Работата му се фокусира върху самочувствието на детето и се основава на ранното взаимодействие между майка и бебе. Вдъхновяващата психомоторна работа на Окутюрие има потенциала да отвори нови врати в човешките взаимоотношения и терапия." - Проф. Амара Екерт, психомоторен и телесен психотерапевт, специалист по пре- и перинатална психология и травма, Германия

"Методът на Окутюрие се основава на хуманистичното убеждение, че всеки човек трябва да се разглежда като уникален индивид.  Той е проектиран като развитийно пътешествие, което  улеснява прехода  от удоволствието да се действа към удоволствието да се мисли." - Мишел Кочелеф-Хофман, преподавател от школата на Окутюрие, съосновател на Институт по психомоторно образование на Южна Африка (PEISA)

Бернар Окутюрие

Проф. Бернар Окутюрие е определян като един от „бащите на психомоториката”. Той предлага методология на преподаване и взаимодействие с детето, която поставя тялото, играта, действието и удоволствието в центъра на вниманието. Книгата „Действаме, играем, мислим“ хвърля светлина върху образователната и терапевтичната психомоторна практика и синтезира голяма част от опита му.

 

Информация: Кремена Димитрова, Изд. Колибри

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.