За несъществуващата категория между женското и мъжкото в изложбата на художничката от Италия Валентина Шарра "Мъжът, жената и помежду им"

08.01.2020
Снимка 1

Галерия Васка Емануилова представя

Мъжът, жената и помежду им

Валентина Шарра

14 януари - 14 февруари 2020

Откриване:  14 януари 2020, вторник, 18.00 часа

 

Изложбеният проект се състои от 5 творби, създадени в България между 2018 и 2019 г., които ще имат като обща линия на изследване определянето на една "несъществуваща категория" между женското и мъжкото.

Стереотипите за жените и мъжете се коренят в културата и общото чувство, както сред мъжете, така и при жените; много проучвания потвърждават, че хората считат мъжете и жените за различни по отношение на начина им на мислене, емоциите, мъжкото и женското поведение.

Стереотипите очевидно са трудни за изкореняване и в общи линии те вдъхват сигурност: ние искаме да мислим, че светът е предвидим и последователен.

Изложбеният проект, предложен за галерията „Васка Емануилова“, ще има за цел откритието на несъществуваща категория между мъжа и жената, чрез едно упражнение, състоящо се в размисъл за всички нас: опитвайки се да приема разпространените стереотипи за мъже и жени като истини, и в същото време да чувствам, че не съм точно част от това – и следователно съм част от една несъществуваща категория.

Забележка: Васка Емануилова вероятно вече е приложила това упражнение в редица скулптури, които – надявам се – ще бъдат част от изложбата. Идеята за тази изложба е родена от конкретния скулптурен стил на българската скулпторка, в който „телата“ – в определени творби – попадат в тази несъществуваща категория.

Валентина Шарра 

е родена в Рим (Италия) през 1983 г. След като получава магистърска степен по право и завършва множество специализирани  курсове по фотография, тя получава дипломата си с отличие през 2013 г. от Академията за изящни изкуства в Рим с дисертация на тема «Les espaces en friches» в градското пространство, написана по време на програма за обучение в Художествена академия „Вила Арсон“ в Ница, Франция.

В момента живее и работи между Рим и София, където също завършва магистърска степен по скулптура в Националната художествена академия през 2018 г.

Като цяло нейните творби са интервенции на място, които се променят от фотография към инсталация, от скулптура към звук. Всяко произведение или изложбен проект имат обща „конструкция на усещането“, свързана директно с постоянното усещане за границите на човешкото и неговото битие.

През 2013 г. тя прави първата си постоянна публична творба по поръчка Entre terre et ciel (Между земята и небето) за входа на болницата Опитал Арше, последвана от няколко сайт-спесифик интервенции, включително: Vita (Живот), (2016), постоянна лендарт инсталация в националния парк на Мурджия (Италия); постоянната лендарт творба Пътеката на трептящите камъни в каменната формация Струпаница в Луковит (България), подкрепен от наградата Гауденц Б. Руф, Acqua non potabile (Непитейна вода) – сайтспесифик фонтан по поръчка на Българския фонд за жени за Европейска столица на културата Пловдив 2019.

+339 6703941 / +359 899885368

www.sciarravalentina.com / [email protected]

 

Информация: Петър Димов,  Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.