Малко познати творби от разнородното творчество на Иван Кирков представя галерия L’ Union de Paris, Пловдив

19.01.2020
Снимка 1

Галерия L’ Union de Paris представя

Иван Кирков  (1932-2010)

изложба живопис, рисунки и илюстрации

Вернисаж: 24 януари 2020, петък, от 17:00 – 20:00 часа

 

В изложбата „Живопис, рисунки, илюстрации. Иван Кирков (1932-2010)“ галерия  L’ Union de Paris представя малко познати творби от разнородното творчество на автора, оставил немалка следа в развитието на съвременното българско изкуство.

Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкусво в началото на 60-те години. Стремежът към търсене на нови форми и средства на изява го прави един от най дискутираните художници. Макар и отричан, неговият провокативен  начин на изразяване става необходим за българската живопис, за да се освободи от сивотата и безличието. Още през младежките си години се проявява като интересно и задълбочено мислещ творец, блестящ със своя интелект. Неконформист, променящ се експериментиращ в различни области и жанрове – това са само част от определенията, с които се свързва името му.

Изложените рисунки припомнят изявите му като илюстратор. Своята илюстраторска дейност започва още веднага след като завършва живопис в Художествената академия (ВИИИ „Н. Павлович“) през 1954 г. при проф. Илия Петров и проф. Кирил Цонев. Някои от неговите илюстрации, които могат да бъдат видени в експозицията, са създадените към поемата на Георги Авгарски „Тамарина гара“ (1956г); „Косе Босе“ (1957) на Ран Босилек. Особено интересни са и рисунките му към приказките „Чудната кутийка“ и „Двеста и двайсет хитрини“. Всички те са малка част от приноса, който Кирков дава за оформяне облика на детската илюстрация у нас. Според него илюстрацията на приказки преди всичко трябва да е занимателна. С богато въображение и оригинален графичен стил авторът ни въвежда във вълшебения свят на книгите.

В представените тушови портрети на „Момче“ и „Момиче“,  създадени през 60-те години, проличава не само неговата наблюдателност, умението му да улови бързо характерното в модела, но и способността да изгради цялостни  силни образи. В тези рисунки откриваме неговата виртуозност и удивителна лекота да превръща образа в настроение.

По-късно през годините Кирков остава верен на пластическите търсения, обвързани с модерността. В това ни убеждава модерната структура на „Пейзаж“ от 1963 година, изграден с монохромни и по-деликатно степенувани цветни хармонии.

За Кирков остава важна не оптическата импресия, а изживяното емоционално състояние.

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.