Пламена Димитрова – Рачева със своя графична изложба "През щорите" в къща "Мексиканско изкуство" на ГХГ - Пловдив

29.01.2020
Снимка 1

30 януари 2020 от 18.00 часа  

"Мексиканско изкуство", Старинен Пловдив

На 30 януари от 18:00 часа  Пламена Димитрова – Рачева ще открие самостоятелната си изложба с графични творби в постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град (ул.“Артин Гидиков“ №11).

Тя е озаглавила експозицията си „През щорите“ и ни дава ключ към нея:

"Ако трябва да обясня защо направих тази изложба, ще започна с метафора – "През щорите" очите виждат тишината на невидимото. Там в него плуват образи, представи, породени от спомени, усещания, сенки, от мечтани видения извън реалността.

"През щорите" е изложба от дигитално генерирани графики, в които е използвана фотография и е търсен и ЗD ефект. Визуалната провокация е в движението в преплетените  образи, често дематериализирани в трансформацията си, с наслагани транспаретно следи от графити, природни обекти, архитектурни фрагменти, детайли, свидетелстващи за обитаемост на градската среда.

"През щорите"  - това са "протестираните" пространства на подсъзнанието, в които хората разкриват своите съкровени тайни, емоции, страхове, копнежи, фобии. Това са отпечатъци върху бялата повърхност на графичния лист, асоцирана с плътността на щорите. Това са духовните ни пространства - визуализирани, въображаеми, емоционални, които можем да напуснем или да останем в тях.

Дигитално отпечатаните графики върху една плоскост или върху нагъната като хармоника хартия кореспондират с естетиката на електронните медийни и екранни изображения. Сюжетите им носят миксирането на визии – статични и динамични – терени, листа на дървета, панорами от въздуха, силуети и сенки на хора, които идват от различни времена. Това извличане на видимата реалност. "През щорите" е част от осветяването на личния ми живот."

Пламена Димитрова - Рачева

Историк на изкуството, архивист и художник. Завършила Националната художествена академия, специалност „История на изкуството”. 

По-важни специализации и стипендии: "Getty Grant", Israel; Cite International des Arts, Paris; Арт мениджмънт-Британски съвет, София и Художествена академия, Белград; Център за мултимедийни изкуства, Университета в Хале, Германия; Държавна администрация, София.

Член на  Американския биографичен институт NC, САЩ - 2000; AICA - 1997; Съюз на учените в България - 1990; Съюз на българските художници, Секция “Критика” – 1992 и на Секция „13” – 2008. 

Експерт в програмата “Дебютни проекти” на Национален фонд “Култура”, Швейцарска културна фондация и Център за културни политики “Сорос”, София – 1995-1999, 2004; Главен експерт в Главна дирекция на Държавна агенция „Архиви”, София – 2010 -2015.

Между 1993-2002 е Гост-преподавател по история на изкуството във Варненски свободен университет "св. Черноризец Храбър" Технически университет–Варна и Гост-лектор за съвременно българско изкуство в Аристотеловия университет в Солун, Гърция - 2002.

Куратор на изложби на съвременно българско изкуство в Европа и Азия. Член на международни журита за съвременна графика в България, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Словения и др. 

Автор е на самостоятелни изложби графика и фотография в България, Франция, Гърция. Има авторски произведения и каталожно издание за видеоарта във Варна. Нейни творби са притежание на Националната галерия, СГХГ, Френският културен институт, София, частни колекции в България, Гърция, Франция, САЩ и др. 

Участва периодично в международни и национални конференции в България, Македония, Румъния, Словения с изследователски доклади върху изкуството на съвременната графика и на графиката от епохата на Българското възраждане. 

Автор е на множество книги и каталози с монографични и изследователски  студии, рецензии и статии върху българското и чуждестранно изкуство.

Носител е на национални и международни награди за критика и за графика в България, САЩ, Чехия, Румъния.

От 2015 г. е директор на Художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.