"Мецотинто" на Христо Керин в галерия Ларго, Варна

10.03.2020
Снимка 1

Арт Галерия Ларго представя

Христо Керин

Мецотинто

изложба – графика 

12 март  – 31 март 2020

Вернисаж: 12 март 2020, четвъртък, 14:00 – 20:00 часа 

От 12 март 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи със самостоятелна изложба – графика Христо Керин - един от най-обичаните и най-награждаваните съвременни български творци. Роденият в Пазарджик художник завършва Художественото училище „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1992 година се дипломира със специалност „Графика“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и свързва живота си завинаги със старопрестолния град. Още през следващата 1993-та година Керин се присъединява към Катедра „Графика“ на университета, първо като асистент, a от 2005-та като доцент по графика. Настоящата изложба се нарича „Мецотинто“ и в нея съвсем логично участват само творби, създадени с тази особено трудна за изпълнение, но и много вълнуваща графична техника.

Мецотинтото е изключително труден и взискателен метод за създаване на графични творби. При него художникът започва работа като с помощта на специален уред, наречен кобилка (рокер), той създава грапава повърхност върху металната плоча. Ако плочата се остави да бъде отпечатана в това състояние, резултата ще бъде плътно, черно изображение. Всеки образ или елемент от творбата, койтоавторът ще иска да отпечата в по-светъл от това черно тон, той изстъргва на ръка с метално приспособление (шабер) и след това започва да излъсква или полира плочата с друг уред, за да се получат сивите и бели тонове във вече завършения отпечатък. Този процес е изключително дълъг, тежък и дори понякога (тъй като художниците работят с голи ръце) болезнен. Много често авторите, работещимецотинто, печатат своите творби в цвят. Тогава за всеки отделен цвят е необходима нова плоча, като новият цвят се печата върху предишния отпечатък с отделен ход на печатарската пресата за всяка плоча. Ето защо графиките, създадени с техникатамецотинто,често са по-скъпи от създадените с други графични техники и в същото време саизключително въздействащи и с висока художествена стойност.

В настоящата си самостоятелна изложба в галерия Ларго Христо Керин ще покаже творби, създадени само с техниката мецотинто. Част от тях са по-големи графики, а част са от така търсените и поръчвани негови екслибриси, изпълнени в малкия формат до 20 на 20 сантиметра. Една от основните теми, разработвана в творчеството на търновския художник - за женската красота и женската природа, е основно застъпена в настоящата изложба. Като започнем с древната митология и историите за Леда и лебеда, за тракийската кралица, за богинята на красотата и нейните сънища, ще преминем през флиртуването на автора с темата за музиката, отново претворена чрез женската красота в графиките „Просто Джаз“, „Музика“, „Първа пролет“. На практика в  цялата изложба, с изключение на една творба, ще видим женски портрети, олицетворяващи разноликата женска природа, обрисуващи различни емоционални състояния на жената.

Христо Керин

Христо Керин е роден на 09 март 1966 г. в Пазарджик. През 1985 г. завършва ССХУ “ Цанко Лавренов” в Пловдив, а през 1992 г. завършва ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий” - Велико Търново,  със специалност “Графика” при доц. Иван Маринов. От 1993 г. е редовен асистент по графика във Факултет “Изобразителни изкуства”, а от 2005 г. е доцент по графика във ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий”. Работи в областта на графиката и илюстрацията. Считан е за един от най-добрите майстори на екслибрис в световен мащаб. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби и участия в над 150 международни изложби, биеналета, триеналета и конкурси за графика, екслибрис и миниатюра в САЩ, Канада, Аржентина, Мексико, Китай, Япония, Белгия, Франция, Испания, Италия, Англия, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Румъния, Гърция, България, Полша, Португалия и др. Лауреат на множество награди за графика, сред които Първа награда на Международен конкурс за екслибрис – БодиоЛомнаго, Италия (2002), Номинация на Международен конкурс за графика – АкуиТерме, Италия (2007, 2011), Награда на Международна изложба за екслибрис – Тайпе, Тайланд (2009), Номинация на Национален конкурс Алианц  България (2009),   Първа награда на Международен конкурс за екслибрис “Контратала “ – Испания (2010) и др. Живее и работи във Велико Търново.

Откриването на изложбата на 12 март, четвъртък, ще протече като вернисаж.  Художникът ще ви очаква през целия денот 14:00 до 20:00 часав Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8. Изложбата продължава до 31-ви март. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.