Бояна Попова: Кубистични метаморфози

09.07.2013
Снимка 1

С художничката Бояна Попова ме срещна случайността през далечната 2004 година. Впрочем няма такива срещи - случайни. Но ето как - за първи път се видяхме на една...изложба. На втората ни среща тя донесе албумче със снимки от нейни картини. Хареса ми експресията и яростта, с коята бяха нарисувани, нейната ведра категоричност в преценките за "това - да, но това - не", но и широтата на възгледите за възприемане на всичко ново и интересно.

Когато видях събрани картините за втората ù изложба, те ми напомниха за онова творчество, в което и само една линия  или цвят може да изразява драматизъм - странни изображения с неочаквани форми, нарекох ги "Хищни цветя". Казах ù: "Боби, знаеш ли, тези форми напомнят на нещо познато - на цветята на Врубел. Приличат на хищни цветя".

И тя се съгласи. После им даде имена. В "Прегръдка" тъмното петно със светли бликове е обхванало своята веронезена любима. Веронезът преминава в графитено "Лале", от което изгрява рùжа луна. "През любовната врата" е история за сливането и зародиша. Сериите "Бодили" и "Кактуси" са елементализирани до крайност - деформирани кръгли форми, обединени най-много от един или два предизвикателни цвята, от които излизат "бодли". "Черешата" наприличава повече на скръв с кукичка, внушението идва и от драматичното лилаво. "Осмоза" е страстното желание за смъртоносно впримчване, но и извисяване в небесно синьото.

После Боби реши да рисува натюрморти и морски пейзажи. И там резен от диня претърпява неочаквани метаморфози в цикъла "Любовни платноходки", а натюрмортът със сладкиши заприличва на плажна ивица с коктейлни чадърчета. Картини - загадки. Чисти, интензивни цветове, заключени в обобщени контури, за които е трудно да се твърди, че са декоративни. 

Посредният път, когато се видяхме, Боби се съгласи да отговори на няколко мои кратки въпроса.

Бояна, кои са любимите ти художници?

Любимите ми художници си остават Жорж Папазов и Пикасо, но се възхищавам и от много други. Харесвам  Иван Кирков. От пловдивските – Георги Божилов - Слона, Румен Жеков, Румен Нечев...

Любим цвят? Предпочитано течение в изобразителното изкуство?

Любимият ми цвят се променя според настроението, а често настоението се определя от цвета. Затова и любимото ми течение в изобразителното изкуство е фовизъм, където цветните петна и моменталният ефект от цветовете са в основата на възприемането.

Как рисуваш една картина - чакаш вдъхновение или ...

Понякога тръгвам целенасочено с определени намерения, друг път се зарисувам и формите и цветовете сами ме отвеждат на най-неочаквано място.

Има ли женско и мъжко рисуване?

Нормално е да има, но това все още нищо не означава.

Кое друго изкуство те вдъхновява най-много?

От всички изкуства най-вече балетът – форма, движение, музика...любов и красота.

Обичаш ли природата или предпочиташ града?

Сред природата няма как да се почувстваш зле, в града това е съвсем възможно.

Интересуваш ли се от политика?

Не, не се интересувам и не разбирам нищо от политика, но на моята чувствителност, мисля, че подхожда идеята за социална справедливост.

Твоята максима в живота.

Не е важно откъде идваш и накъде отиваш, важно е дали си щастлив по пътя!

Твоята съкровенна мечта?

Съкровенната си мечта ще кажа само на теб някой път!

 

ДРУГИТЕ ЗА НЕЯ

"Поклониците на пластичните изкуства познават странната, витална, експресивна живопис на Бояна Попова. Детето -жена, скрито в нейната емоционална същност, винаги учудва публиката, кара я да усеща особеното привличане на живописни ù платна, пълни със спонтанност и екзотично излъчване, с първичната сила на човешките страсти. Съдовете - фруктиери, подноси, чаши - са заели цялото пространство на платното. Те са достатъчно големи, за да усетим тяхната материалност, достатъчно ясни като форма и същевременно шармантно цветни в експресивното съчетание между червено и искрящо розово например.  Тези съдове са реално футуристични, очертани изящно с линия, оживени от малки цветни детайли, които на места превръщат картината в ярък десен, на места изграждат класическа хармония или просто превземат погледа ни с ненаситната си жива багреност."

Светла Москова, изкуствовед, уредник на Иконна зала, Пловдив


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Бояна Попова е родена на 20 март 1970 година в Пловдив. Завършва художествена гимнация "Цанко Лавренов" в родния си град. След това за кратко изневерява на изкуството като записва публична администрация в ПУ "Паисий Хилендарски", но сухата наука бързо ù доскучава, любопитството ù е задоволено и тя се връща към четката и платното, към необятността на духовното търсене.

Досега е реализирала седем самостоятелни изложби - първата в "Новотел-Пловдив", организирана от известния пловдивски колекционер Димитър Инджов,  втората - в Държавен архив със съдействието на галерия "Жорж Папазов". Следват изложбите ù  във Фондация "Георги Божилов - Слона", в Балабанова къща в Стария Пловдив, галерия "Ромфия, Пловдив и галерия "Модо", София.

 

текст: Христина Мирчева

Албум с картини от Бояна Попова тук