ОФИЦИАЛЕН ОТДЕЛ: НОВА ДЪЛГОСРОЧНА ТЕМА НА „ДИАСКОП”

12.08.2013
Снимка 1

Комикс дружество „Диаскоп” - Пловдив обявява, че влиза в сила нова дългосрочна тема – „Общество”. Редакцията на изданието счита за дълг да направи следното уточнение: предишната дългосрочна програма стартира с „Героят на праисторията” през 2008 г., с изложба и официално представяне на изданието в Исторически музей, Пловдив. Комикс творбата „Някога край Искър”  в юбилейното издание е работа на ученици на „Диаскоп”, под ръководството и съвместно участие на художника Георги Чепилев (отбелязано на времето от няколко различни официални медии). Този факт стои на видно място върху изданието - комикс на студио „Giorgio” и концепция на броя: Г.Чепилев - са пояснителни надписи до заглавието.

Освен трудният живот на първите хора по нашите земи, с което юбилейното издание прави аналогия към започващата световна криза през 2008 г., сполучлива парафраза направиха учащите (необходимо е да се има предвид възрастта и нивото на художествено обучение у тези подрастващи деца) с образа на главния герой: той бе зает като типаж от третостепенен персонаж  на първокласен чуждестранен комикс и от затворник се превърна в иманяр-археолог.

„Диаскоп” счита този метод, използван от Ван Гог, Пикасо, Лихтенщайн и др. бележити автори за много важна, основна възможност при воденето на диалог между културите на глобалното село. Само по този път във времето, когато всеки е творец, незаконно родените образи в мрежата – копия на копия на копията  (премонтирани, миксирани, коментирани и по какъвто и да е друг начин ползвани по свой вкус и разбирания) могат да се осмислят чрез метаморфози. Начинаещите чираци-помощници в изкуството на комикса, при направата на „Някога край Искър” разбраха как  творчески трябва  да се изграждат образите и как да се съставят биографии. Ето защо освен раздадените дипломи-грамоти, талантливите деца получиха и специални поощрения за прекрасните си първи стъпки.

 За новото време са необходими: нова тема с нови задачи и нова форма.

Никой човек не може  да живее само от своя труд и да каже: това, което съм придобил, дължа само на своя труд. Обществото е дълга безкрайна верига и човекът е звено от тази верига. Колко труд се изразходва, какви грижи са вложени, какви опасности са преживяни от производителите на разните неща, които купуваме, за да задоволим нашите нужди – ето обединителната идея, върху която ще работят приятелите на „Диаскоп” през следващия период! Кафето, какаото, чаят, хляба, платовете и други родни и чуждестранни произведения минават от ръце на ръце – от един на друг търговец – докато стигнат до потребителя, върху този факт ще се фокусира лъча на „Диаскоп” и ще изследва, ще  дълбае, докато го превърне в художествен урок.

Темата „Кафе” е с особено социално съдържание. Появява се в средата на XIX в. и кристализира в импресионизма и кубизма – темата „Кафе” се разпространява много широко и повсеместно. Но въпреки този факт и широкото разпространение на новото питие в Европа, може да се каже, че сюжета няма дълбока следа в изкуството.

Още по времето на Молиер на мястото на кръчмите се появили разкошни кафенета с мраморни масички и огледала, където демократически се смесвали всички съсловия и класи и влизали в дебати за обществени и политически теми. Предприемчива Холандия погледнала на кафето от друга страна – тя съзряла в него предмет за износна търговия. До Втората световна война 90 на сто от употребяваното в Европа кафе идвало от Бразилия. Търговското щастие се усмихнало на Бразилия и при сухия режим в САЩ, защото всички се нахвърлели върху кафето. Но това благоденствие не продължило дълго време. Дошла световната криза и международната търговия се затруднила. Появил се новият диктатор, жесток по своята неумолимост – валутата. И Бразилия се принуди да изгаря натрупаните грамадни запаси кафе или да ги изхвърля в океана. Някои страни от историята на кафето са обляни и с кръв. Много идеи могат да се родят от преглеждането „История на кафето” – от началните форми на разменна търговия до сложната механика на банковите операции и строг бдителен контрол.

От изследванията на мотива „кафе” може да се забележи колко е свързан днес светът. Не случайно един съвременен философ отбелязва – „Ако в новата епоха пеперуда разпери крила някъде из света, макар и много далеч, този факт неизбежно оказва влияние и у нас”.

 Пожелаваме успех на всички които искат да работят „ЗАЕДНО”  за успешно представяне на град Пловдив в международната творческа сцена.

Съобщение на „Диаскоп”