Пловдив - Европейска столица на културата, 2019: Спектакълът "Заедно" - мултижанров проект на Виктор Илиев и Валери Кьорлински

03.09.2013
Снимка 1

Прес съобщение

Идея и концепция: Виктор Илиев
Артистичен директор на проекта: Валери Кьорлински
Музика и танцов спектакъл за голям симфоничен оркестър, соло виолончело, DJ, деца от ромските, турските, арменските общности, както и деца от кварталите с ограничен достъп до култура.


Оркестър: Пловдивската опера
Диригент: Виктор Илиев
Солисти: Емерих Герка (чело), DJ Grazzhopper
Музика: Фабрицио Касол “Concerto grosso за чело, диджей и симфоничен оркестър”
Самуел Барбър: „Адажио за струнен оркестър“

Танцьори: Около 50 деца на възраст 10 – 18 години от мултиетнически произход

Хореография и режисура: Евгени Корниаг
Художник по осветлението: Давид Дьобрине

Продължителност: прибл. 1,15 часа.

Дата на премиерата: 14-ти Септември 2013

Място: Античният театър Пловдив, България


"Заедно" е проект, вдъхновен от идеята за трайно културно взаимодействие между младото поколение на Пловдив, като платформа за много деца и творци да се
обединят и работят заедно. Тази инициатива ще помогне да се подчертае уникалната и богата историческа култура на този град и ще даде още един пример за толерантност, уважение и признателност към изкуствата.

Пловдив има богата история и следи от много народи, етнически групи, както и изобилие от творци, които все още живеят в града. За съжаление взаимодействието между тези групи се свива все повече всяка година. Няма достатъчно инициативи, които да подсилват връзките, характерни за града ни.

Целта е да се съберат деца от ромското, турското и арменското малцинства, както и деца с ограничен достъп до култура, които да танцуват и играят, създавайки взаимодействие чрез изкуството, което при други условия би било малко вероятно да се осъществи.

Режисурата и хореографията на децата ще бъдат съобразени със стиловете и техниките в съвременното актьорско и танцово изкуство. Акцентът ще бъде поставен върху съвременната художествена, комплексна интерпретация на идеята за "Заедно" и няма да е просто детско шоу с "забавен" лек характер.

Идеята на проекта следва примера на много европейски филхармонии, опери и балети, които търсят подобно сътрудничество с нова, по-млада аудитория. От друга страна подобна инициатива предоставя форум, където деца от бедните квартали имат достъп до култура не като зрители, а като преки творчески участници.

Примерите показват, че подобни креативни модели водят до трайни резултати в културното развитие като цяло. Положителните емоции на такова участие пред голяма аудитория е в състояние да помогне с разрешаването на проблема с културните предразсъдъци и елиминиране на съществуващата социална изолация.

Модерните танц и театър дават възможност за постигане на изключително успешни резултати и атрактивни преживявания и за зрители, и за участници. Проектът "Заедно" е в съответствие с визията за модерно и обединено общество, подкрепящо кандидатурата на града за европейска столица на културата 2019 г.


Валери Кьорлински и Виктор Илиев