"Двама са малко - Трима са много" - Международен куклено - театрален фестивал

05.09.2013
Снимка 1
Модул TheatAir 2013, 4-8 септември 2013 - Пловдив
 
Първото издание на „TheatAir”, през 2012 г., премина при изключителен успех и положителни отзиви от публика и колегия. Разнообразната програма, отличната организация, професионалното партньорство на всички звена в градското ни пространство, добронамереността на жителите и гостите на града – това бяха факторите, които сътвориха успешния уличен фестивал и ни провокираха този модул да се случва ежегодно. „TheatAir” е насочен към спектакли и пърформънси, предназначени за открити градски пространства, с цел да се популяризират възможностите на синкретичните изкуства, да се привлече широк зрителски интерес и да се провокира креативността на участници и зрители. Всички предвидени по програма прояви в „TheatAir” са със свободен достъп и така творческият заряд става част от живота на града, част от пулса на улиците, площадите, емблематичните места, новите центрове и неформалните арт пространства, на които гр. Пловдив е богат и за които вече има изградена традиция.... Европа изобилства от подобни “open-air” прояви, които дават онази непосредствена свобода в общуването с изкуството, която, в годините, води до изграждането на стойности, цели и удовлетворение от съприкосновението. В програмата за 2013 г. има различни прояви – спектакли, улична клоунада, пърформънси, уъркшопове, шествия, съпътстващи спектакли на закрито… направете избора си, вдишайте своята свежа глътка TheatAir и отворете очи за цветовете около вас!
 
Държавен куклен театър Пловдив
Сдружение с нестопанска цел МКТФ „Двама са малко – трима са много”
 

Участници:

* Арт Машина * България

„Кутията на мечтите и пожеланията”

Създадена в началото на 2011 г. в град Пловдив, основната цел на Арт Машина е да направи изкуството достъпно за всички в общността, независимо от възраст, социален статус или произход. Практиките и опитът в изкуството се различава значително в различните страни и култури и за това е важно да се обединят и да си сътрудничат. Националните граници не трябва да са пречка на изкуствата да процъфтяват и това е основната цел на Арт Машина да събере творци и организации, които използвайки културните различия, да се разширят взаимно културния хоризонт на нашата публика и участници. Ние вярваме, че чрез изкуството може да се случи магията, хората да достигнат самоувереност, да се научат да работят заедно като екип и да започнат да гледат на света с очите на творец.

„Кутията на мечтите и пожеланията” е арт инсталация, която ще създаваме заедно. От 4 до 8 септември вие може да дойдете от 10,30 до 12,00 ч. и от 18,00 до 20,00 ч., за да напишете своята съкровена мечта или пожелание и да го сложите в специална кутия, която ще стане част от една обща мечта с много послания! Очакваме ви!

* Ащон Ка * България

„Пекарят”, „Киро, пощальонът”, „Баба Надка”

„Това е най-позитивното и вълнуващо нещо, с което някога съм се занимавала. Освен това тишината те научава да чуваш.”

Ащон Ка, това е Надежда Гончева, която от три години може да бъде засечена по улиците и площадите на Европейските градове, в образа на жива статуя. Персонажите й са впечатляващи, а костюмите са дело на сценографа Станислава Кръстева. Талантът на Ащон Ка й носи третата награда на фестивала за живи статуи в град Остенде, Белгия, само месец, след първата й поява, с „Пекарят”. През 2012 г., с „Киро, пощальонът”,  за нея е отредено първото място в същия фестивал. 2013 г. я посреща с две първи места на фестивалите в Борне и Тегелен, Холандия. Тук, в Пловдив, ще имаме шанса да видим и новия й акт „Баба Надка”...

Може да видите Ащон Ка: от 5 до 8 септември от 11,00 до 14,00 ч. и от 18,00 до 21,00 ч. по главната улица и по ул. Райко Даскалов

* Блоко Бринкадейра & Капоейра CDO България

Капоейра е афро-бразилско бойно изкуство, което се ражда в началото на 16 век в Бразилия, като отговор на робите спрямо колонизаторите. Съчетание от танц, акробатика и бой, капоейра се превръща в символ на свобода. Батукада е вид бразилска перкусионна музика, чиито корени са тясно свързани с африканската култура. Основните инструменти, използвани в батукада, са: Сурдо – голям барабан с различен диаметър и дължина; Кайша – малко барабанче, подобно на соло барабан от традиционен сет; Репеник – малък барабан, чиито тонове са високи и се открояват от останалите; Тимбал – барабан с висок борд, наподобяващ конга. Батукада се изпълнява най-често по улиците на големите градове в Бразилия. Тя е неотменна част от известния карнавал в Рио, на който хиляди групи, наречени „блоко“ излизат по улиците на града, за да покажат най-доброто от своя репертоар. Блоко има вече и в България! Блоко Бринкадейра е група от любители на бразилските ритми, които искат да пренесат горещия дух на една от най-мултикултурните нации в света пред родна публика.

В деня на откриването на TheatAir, на 04 септември от 18,00 ч. ще може да се насладите на шествието и демонстрацията на групата по главната улица, а ако желаете да усетите магията, може да се включите в безплатните уъркшопове на 7 септември в Парк Цар Симеоновата градина: от 11,00 до 13,00 ч. Уъркшоп по Капоейра и от 17,00 до 19,30 ч. Уъркшоп по батукада.

* Бруно Пилз * Германия

„Лакримоса”

„Лакримоса” е едно петминутно шоу за бързо хранене. Поднася се специално и само за двама зрители. Една свежа порция куклен театър, който разказва за ... живота & смъртта, рая & ада, за това кого гледаме & кой гледа нас ... овкусена със съвременна и сменяща перспективата техника. Подправено е с вкус и ви е поднесено изискано от Бруно Пилз.

Режисьор и изпълнител: Бруно Пилз

Кукли: Лилиан Мацке

Сценография: Маржетка Кюрнер

Вие може да съпреживеете петминутната миниатюра ако сте двама и дойдете на 5, 6 и 8 септември от 11,00 до 13,00 ч. и от 16,00 до 18,00 ч. в павилиона на фестивала пред Военния клуб. Представлението не е за деца и се игра на всеки 15 минути. Вход свободен.

* Циркова трупа Чами Чуми * Гърция

„НОСА КОСА”

Чами и Чуми са двама изключително забавни клоуни, които ще усмихнат деня ви. Музика, наземна и въздушна акробатика, жонглиране, закачки. Улицата е най-добрата сцена за тяхното ново цирково шоу за малки и големи „Носа Коса”, а те са Алваро Рамирез от Уругвай и Криса Трайкопулу от Гърция и ви канят да се забавлявате.

„Носа Коса” може да гледате от 5 до 8 септември от 11,00 – 12,00 ч. и 17,00 – 18,00 ч. по главната улица /стълби „Каменица”; пред Община Пловдив/

* Театър на огъня и сенките Fireter * България 

„Огния”, „Космикус”, улични пърформънси

Театър на огъня и сенките е проект, специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. Директорът на трупата, Пламен Иванов, е главен селекционер и съорганизатор на модул “TheatAir”.

Fireter разчупи границата между публиката, сцената и артиста, търсейки нестандартните места, сцени и похвати и използвайки различни средства като танц и жонглиране с различни огнени инструменти, шоу с кокили, уникални костюми, маски, марионетки, живи статуи, светлинни ефекти, сенки, паравани и други разнообразни експериментални похвати и перформънси.

“Fireter” e синоним на изключителното удоволствие от съприкосновението с оживелия магически свят.

Вижте ги:

04 септември от 21,00 ч. със спектакъла „Огния-І” на главната улица, южна страна на Римски стадион.

05 септември от 11,00 ч. с уличен пърформънс по главната улица и от 21,00 ч. с „Огния-ІІ” на главната улица, южна страна на Римски стадион.

06 и 07 септември от 11,00 ч. с уличен пърформънс по главната улица.

08 септември от 11,00 ч. с уличен пърформънс и от 21,00 ч. със спектакъла „Космикус” по главната улица.

* ХаХаХа ИмПро * България

ИмПро @ TheatAir

«ХаХаХа ИмПро» е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. Създадена през 2009 година, тя вече има изиграни стотици представления, на всевъзможни локации и едни от най-чаровните и находчиви млади актьори. В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли. За него са необходими преди всичко кураж и въображение. Актьорите изпълняват много и различни роли без реквизит или костюми. Каквото и да се случи, се случва само веднъж, само с и за конкретната публика на конкретното място. Буквално.

Заповядайте на 06 септември от 20,00 ч. на Римския стадион, входът е свободен, а удоволствието гарантирано.

* Минусмал * Испания

„Просто Клара”

Проектът Минусмал се роди през 2007 г. като мечта, която се сбъдва с всеки изминал ден, но сега е моментът на Клара. Тя е един мъничък клоун, който обича да се пързаля с кънки и е от онези същества, които изпъкват, не с това, което правят, а с това, което са самите те. Клара най-много обича червените си обувки – разбра ли го някой?! Виждате ли дали тя е седнала или е права, и дали все пак тя успява да премине по тънкото въже? Всяко нейно движение е плавно и е достатъчно да те погледне, за да си в плен на нейния поетичен малък свят, нейния и на кукловода.

„Просто Клара” е детски марионетен спектакъл, изигран от Раймон Руиз, и може да го гледате от 5 до 8 септември от 11,00 – 11,30 ч. на главна улица пред Художествената галерия и от 16,00 до 16,30 ч. на главна улица пред казино Ефбет.

* Сдружение „Приятели на музея – Русе” * България

„Улични срещи”

Спектакълът "Улични срещи"е театрална разходка по главната улица на Пловдив. На емблематични места за срещи по нея ще бъдат представени етюди, срещи с герои от живота през 30-те години на миналия век в духа на немите филми. Публиката ще бъде водена от място на място от театралния файтон, затова ви призоваваме „СЛЕДВАЙТЕ ФАЙТОНА”

Режисура Евгения Явашева
Музика Пламен Мирчев
Костюми Първолета Иванова
Участват: Мартин Чуров, Ясена Господинова, Тихомир Благоев, Кадри Ебели, Станислав Станев, Надя Банчева, Евгения Явашева, Калоян Новаков

Последвайте файтона на 06 септември от 18,30 ч. по главната улица

* Замбра Мора * Италия

концерт

Замбра Мора са музикален проект, който съществува от 2003 г. и продължава вълнуващото и страстно пътуване в света на етно музиката. Значението на името на групата е Арабска врата, а също така обозначава и специфичен стил във фламенко музиката, който се характеризира със силно източно влияние. Това име отлично представя проекта на едни хора от запада, които усещат и пресъздават балканската и ориенталска музика. В проекта участват Лука Касиаторе – саксофон и флейта, Паоло Бедини – класическа китара, Андреа Морети – контрабас, Лисо Форгиери – перкусии, кахон, тарамбука, Марио Сетл – цигулка, Иджино Каселгнади – барабани.

Слушайте Замбра Мора на:

05-09-2013 от 19,00 ч. на Седмото тепе

06-09-2013 от 21,00 ч. на главна улица пред Художествената галерия

07-09-2013 от 20,00 ч. на Седмото тепе

08-09-2013 от 19,00 ч. на Седмото тепе

 

* Съпътстваща програма

Куклен театър Пловдив представя спектакли на закрито за възрастни.

Цени на билети от 6 до 8 лв.

04-09-2013 – 19.00 ч.

"Аз, Сизиф"
моноспектакъл на Христо Таков
Режисура и драматургия: Веселка Кунчева
Сценография и кукли: Мариета Голомехова
Музика: Христо Намлиев

 

05-09-2013 – 19.00 ч.

"Вграждане"
Режисура и драматургия: Веселка Кунчева
Сценография, костюми и кукли: Мариета Голомехова
Музика: Христо Намлиев
Хореография: Стефан Витанов

 

07-09-2013 – 19.00

"Хамлет"
Режисьор: Съби Събев
Сценография: Емелияна Андонова-Тотева
Музика: Веселин Койчев
Участват: Панайот Добрев, Румен Караманов, Димитър Николов, Виктор Бойчев